nema više verzija događaja

Od sada će sve biti snimano: Sarajevska policija prva u BiH koja će na uniformama imati kamere

Hronika03.12.23, 14:50h

Od sada će sve biti snimano: Sarajevska policija prva u BiH koja će na uniformama imati kamere
Mini kamere će policijske službenike štititi tako što niko više neće moći opisivati više verzija događaja, jer će body kamere imati sve snimljeno

 

 

- Sarajevska policija bit će prva u Bosni i Hercegovini koja će na uniformama imati kamere.
Mini kamere će policijske službenike štititi tako što niko više neće moći opisivati više verzija događaja, jer će body kamere imati sve snimljeno.
Građane bi trebale štititi od mogućih zlonamjernih pokušaja pojedinaca da ih kompromitiraju. Bit će lako utvrditi i je li došlo do zloupotrebe ovlaštenja od policijskog službenika, što je dodatna zaštita za građane - pojasnio je premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk.

 

Podsjećamo, Ministarstvo unutrašnjih poslova KS je u oktobru izabralo kompaniju za nabavku mini videokamera koje će nositi policajci na svojim uniformama, a isporuka se očekuje u drugom kvartalu 2024. godine.


Odlukom je prihvaćena ranija preporuka komisije za nabavku mini videokamera za potrebe Uprave policije MUP-a KS. Ugovor je dodijeljen ponuđaču "Mibo komunikacije" Sarajevo, a ugovor je vrijedan 418.795 KM bez PDV-a.


- Na ovaj način, zadajemo snažan udarac potencijalnim koruptivnim radnjama i na to smo ponosni. Za početak, cilj nam je da ove kamere koriste pripadnici Jedinice za saobraćaj, a u budućnosti ćemo po prioritetima uključivati i druge jedinice. Nakon okončanja postupka javne nabavke, ponuđač će u zakonskom roku dostaviti uređaje - pojasnio je nedavno ministar Admir Katica.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook