teški kriminal

Sud BiH odlučio: Nakon što su ga tražili godinama, Jovan Jošilo ide iza rešetaka!

Hronika01.12.23, 15:17h

Sud BiH odlučio: Nakon što su ga tražili godinama, Jovan Jošilo ide iza rešetaka!
Pravosuđe BiH, za Jošilom je tragalo godinama, a lociran je i uhapšen na području Istre u Hrvatskoj

 

 

Jovan Jošilo, koji je pod istragom Tužilaštva BiH za organizovani kriminal i teška krivična djela u okviru predmeta Transporter i koji je iz Hrvatske izručen BiH, smješten je iza rešetaka, prenosi Oslobođenje.


Ovu odluku je, na prijedlog Tužilaštva BiH, donio Sud BiH i to zbog opasnosti od bjekstva. Jošilo je osumnjičen da je bio dio narkobande optuženog Bojana Cvijetića, bivšeg savjetnika Dragana Mektića u Ministarstvu sigurnosti BiH, kojem se sudi za šverc kokainom.


Pravosuđe BiH, za Jošilom je tragalo godinama, a lociran je i uhapšen na području Istre u Hrvatskoj, u julu prošle godine i od tada je bio u ekstradiciom pritvoru. Od ranije je poznat organima gonjenja.


Sud BiH mu je 2016. godine donio mjere zabrane jer se dovodio u vezu s pronađenim oružjem u blizini kuće tadašnjeg srbijanskog premijera Aleksandra Vučića. Ranije je osuđivan zbog trgovine narkoticima.


U julu 2011. Jošilo je nepravomoćno oslobođen krivice za ubistvo Nedeljka Ćuluma (19). U tom obračunu je Jošilo ranjen u obje noge, a tokom suđenja utvrđeno je da je Nedeljka ubio u "nužnoj odbrani".


Jošilo je hapšen zbog posjedovanja pištolja M-57, kao i zbog izazivanja opće opasnosti i oštećenja tuđe stvari.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook