Šta će to značiti

NES i SDA uvode ministarstvo vjere u Unsko-sanski kanton?

Front30.11.23, 15:32h

NES i SDA uvode ministarstvo vjere u Unsko-sanski kanton?
Zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i predsjednik velikokladuškog odbora NS nije siguran da je to pravi potez i to iz više razloga

 

 

Unsko-sanski kanton (USK) će dobiti ministarstvo vjere. Nezaustavljivo srljamo ka građanskoj i sekularnoj, poručio je Amir Purić, komentirajući predložene izmjene zakona kojim bi ovaj kanton dobio ministarstvo mladih, sporta, dijaspore i vjere?

 

Zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i predsjednik velikokladuškog odbora NS nije siguran da je to pravi potez i to iz više razloga.

 

- Prije svega, naglasio bih da je to nešto što je tretirala i usvojila Vlada USK kao prijedlog koji bi trebao ići ka Skupštini.

 

Vrlo vjerovatno će se o tome raspravljati, da li na ovoj ili sljedećoj sjednici Skupštine, pa bi tada trebali čuti i obrazloženje za ovu inicijativu - kaže Purić za Raport.

 

Generalno, on naglašava da ima smisla pojedina glomazna ministarstva razdvojiti prema nadležnostima, ali mu je neobično da vladajuća koalicija u USK (SDA, NES) nastoji uvesti i ministarstvo vjere, "prikačeno" uz sport, mlade i dijasporu, dodavši da nije čuo niti da u regionu postoji nešto slično.

 

- U nekim državama, koliko znam, postoje ministarstva religije. No, to su najčešće države koje imaju državnu religiju, ali to nije slučaj sa Bosnom i Hercegovinom.


Zašto je sada nama u USK potrebno ministarstvo vjere, nisam još vidio obrazloženje i ne mogu tumačiti razloge, ali jeste neobično - kaže Purić.

 

Dodaje da bi eventualno formiranje ovog ministarstva otvorilo niz pitanja, a možda i problema - recimo, da li ministar bio nadležan za više vjera, da li bi se time pravili paralelni vjerski autoriteti, da li bi to predstavljalo miješanje politike i religije...

 

- Ne vidim utemeljenje za takvo ministarstvo i po našem ustavnom poretku. Ponavljam, mi nemamo državnu religiju.


Imamo dominantan broj ljudi koji se izjašnjavaju kao vjernici koji su organizirani u okviru svojih vjerskih zajednica, pa se čak i s aspekta vjernika organizacija vjere kroz ministarstvo ne može opravdati, jer bi to bilo stvaranje paralelizma s vjerskim autoritetima - dodaje Purić.

 

Ostatak teksta možete pročitati ovdje.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook