visoki standardi odabrane klijentele

I do pet hiljada maraka za kvadrat stana u centru Sarajeva? Luksuzne nekretnine samo za ekskluzivni klub

Biznis Klub24.11.23, 16:52h

I do pet hiljada maraka za kvadrat stana u centru Sarajeva? Luksuzne nekretnine samo za ekskluzivni klub
Trend koji prati porast cijena stanova u Sarajevu može se većim dijelom pripisati povećanoj potražnji dijaspore, koja često ulaže u nekretnine u svojoj domovini, ali ne žive u tim stanovima nego ih iznajmljuju i na taj način imaju pasivni prihod

 

 

Zbog višeg životnog standarda, kvadrat stana u Zagrebu može koštati i više od sedam hiljada eura, odnosno oko 14 hiljada KM. Forbes BiH istražuje koje su to najskuplje nekretnine u glavnom gradu naše domovine.


Iako Sarajevo još nije dostiglo tako visoke cijene, možemo reći da ne kaskamo puno, posebno kada se cijene prilagode visini životnog standarda u dva glavna grada.


Cijena kvadrata u centru Sarajeva?


Prema web stranici Numbeo, koja je najveća svjetska baza podataka o troškovima života i koja prati indikatore kao što su životni standard, cijene namirnica, visine plata i slično, prosječna cijena kvadrata stana u centru Zagreba je oko 4.300 eura dok u Sarajevu cijena kvadrata za stan u centru grada varira između 1.900 i 2200 eura.


Dakle, razlika u cijeni prosječnog stana je značajna, pa je takva situacija i sa luksuznim stanovima.


Nakon značajnog rasta cijena stanova koji je započeo sredinom 2022. godine, tržište nekretnina u Sarajevu je u drugom kvartalu 2023. godine doživjelo stagnaciju.

 

Iako je prosječna cijena novog stana u ovom periodu iznosila 3.395 KM po kvadratnom metru, u pojedinim općinama cijene su varirale. Na primjer, u Općini Centar Sarajevo, prosječna cijena po kvadratnom metru za sve stanove, kako stare tako i nove, iznosila je 3.000 KM u 2022. godini.


Međutim, cijene luksuznih stanova znatno premašuju ove prosječne vrijednosti, o čemu više možete čitati ovdje

 

(DEPO PORTAL/ad/Foto:Ilustracija)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook