ističe i rok za prijavu kandidata

Da li Sebija Izetbegović odlazi iz fotelje direktorice KCUS-a: Ko će zasjesti na njeno mjesto?

Hronika24.11.23, 10:53h

Da li Sebija Izetbegović odlazi iz fotelje direktorice KCUS-a: Ko će zasjesti na njeno mjesto?
Ko će privremeno sjesti u fotelju u kojoj se trenutno nalazi Sebija Izetbegović trebalo bi biti poznato u ponedjeljak

 

S posljednjim radnim danom ove sedmice ističe i rok za prijavu kandidata za mjesto direktora KCUS-a. Do sada se, kako saznajemo, za ovu poziciju prijavilo troje doktora i to Ismet Gavrankapetanović, koji je još uvijek aktuelni direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", Sanela Salihagić, šefica Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCUS-a i reumatolog Mevludin Mekić.

 

U toku dana, kako se može čuti "po koloarima", očekuje se da bi prijavu mogao predati i specijalista torokalne hirurgije Alen Pilav.

 

Ko će privremeno sjesti u fotelju u kojoj se trenutno nalazi Sebija Izetbegović trebalo bi biti poznato u ponedjeljak. Naime, za tada je zakazana sjednica Upravnog odbora KCUS-a, koji bi trebao donijeti konačnu odluku o njenoj smjeni.

 

Podsjećamo, na prvoj radnoj sjednici ovog tijela donesena je odluka o smjeni Izetbegović i dat joj je rok od osam dana da se izjasni o odluci. Međutim, rok je trebao početi teći tek kada joj odluka bude i zvanično uručena. Tu su i nastali problemi, koji su, između ostalog, rezultirali i time da je direktor DKPT-a donio odluku o uklanjanju policijskog obezbjeđenja ispred kuće Bakira i Sebije Izetbegović.

 

U međubremenu odluka joj je uručena, rok je počeo teći i sada se očekuje konačna odluka. Na sjednici, koja se očekuje u ponedjeljak, UO bi trebao donijeti odluku o imenovanju vršioca dužnosti direktora/ice KCUS-a do okončanja konkursne proicedure. U javnosti se već uveliko govori da bi to mogao biti Alen Pilav.

 

Kao što se već neko vrijeme govori da bi novi direktor mogao biti Ismet Gavrankapetanović, navodno na osnovu dogovora unutar trojke, gdje je direktor Opće bolnice zapravo NiP-ov favorit.

 

Ukoliko se to desi, Gavrankapetanović će, nakon Sebije Izetbegović, biti drugi direktor KCUS-a zaredom koji je na to mjesto došao iz fotelje prvog čovjeka Opće bolnice. A u Opću bolnicu je, baš kao i Sebija Izetbegović, došao sa KCUS-a. Doduše, ona je to učinila svojevoljno, a Gavrankapetanović je praktično otjeran sa svog radnog mjesta.

 

Osim toga, ako se potvrde ove glasine, Ismet će biti drugi Gavrankapetanović na čelu KCUS-a, jer je ranije tu funkciju obavljao i njegov brat Faris.

 

Vrijedi spomenuti da je UO KCUS-a odluku o smjenmi Izetbegović donio na osnovu odluka Senata Univerziteta u Sarajevu o oduzimanju magistarskog i doktorskog zvanja Sebiji Izetbegović, čine je ona prestala da ispunjava uslove koji su propisani za poziciju koju obavlja. Odluka o smjeni je donesena tek nakon što izvršene izmjene u Upravnom odboru, jer je prethodni saziv ovog tijela uporno odbijao da stavi ovu temu na dnevni red.

 

(Oslobođenje/DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook