Proglašenje pobjednika 25.11.

U užem izboru 'XI Bugojanske vaze' šest priča

Hronika22.11.23, 11:27h

U užem izboru 'XI Bugojanske vaze' šest priča
Na jedanaesti konkurs „Bugojanske vaze“ pristiglo je 47 priča, žiri „XI Bugojanske vaze“ u sastavu: Tanja Stupar Trifunović, Tina Laco i Asmir Kujović izabrao je sljedećih šest priča u uži izbor

 

 

U srijedu, 22.11.2023. u Maloj sali KSC Bugojno komisija za kratku priču „Bugojanska vaza“ u sastavu Vahid Duraković (Organizator kulturnih aktivnosti i predsjednik komisije), Mirza Idrizović (direktor KSC Bugojno) i Sanel Ugarak (bibliotekar Gradske biblioteke KSC Bugojno) otvorila je koverte sa šiframa i utvrdila imena autora u užem izboru i pobjedničke priče. 

 

Na jedanaesti konkurs „Bugojanske vaze“ pristiglo je 47 priča, žiri „XI Bugojanske vaze“ u sastavu: Tanja Stupar Trifunović, Tina Laco i Asmir Kujović izabrao je sljedećih šest priča u uži izbor:

 

1."Ta djevojka", šifra Juni sedamdeset osam – autor: Aida Šečić Nezirović
2.  "Amilija Verzvort u vatrenom obruču", šifra Deset – autor: Amina Bulić
3. "Lovac srca", šifra Vi – autor: Dino Međedović
4. "Posmrtna rečenica", šifra Crna olovka – autor: Fedor Marjanović
5.  "Čarobni bijeg", šifra Očuđavanje 123 – autor: Emina Đelilović-Kevrić
6. "Zovem se A.", šifra Nekazano 2023/09 – autor: Senada Užičanin

 

Žiri je donio odluku i koja priča i pod kojom šifrom je dobitnica nagrade „XI Bugojanska vaza“. Nagrada laureatkinji/ti će biti uručena u subotu, 25.11. u 19,00 sati u Umjetničkoj galeriji KSC Bugojno. Nagrada je jedna i nedjeljiva, sastoji se od replike „Bugojanska vaza“ (original se nalazi u Zemaljskom muzeju BiH i predstavlja najstariji trag o pismenosti na Balkanu izvan grčkih prostora), autorice Adine Kero i novčanog iznosa od 1.500 KM.

 

Tom prilikom će biti upriličeno i otvaranje izložbe slika eminentnih autora iz Bosne i Hercegovine iz fundusa JU Kulturno sportski centar Bugojno.

 

Organizator manifestacije je Kulturno sportski centar Bugojno a pokrovitelj Općina Bugojno. 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook