Uputili mu pismo

Demokratski senatori traže od Bidena da pomogne u pružanju pomoći civilima u Gazi

Front21.11.23, 10:30h

Demokratski senatori traže od Bidena da pomogne u pružanju pomoći civilima u Gazi
Zastupnici su poslali pismo nakon što je Bidenova administracija saopćila da se bliži dogovoru o oslobađanju nekih od 240 talaca koje su pripadnici Hamasa uzeli tokom upada iz Gaze u Izrael 7. oktobra

 

 

Grupa senatora iz Demokratske stranke američkog predsjednika Joea Bidena pozvala ga je da apeluje na Izrael da odmah poduzme korake - uključujući ponovno otvaranje glavnog graničnog prelaza - kako bi pomogao u pružanju humanitarne pomoći nedužnim civilima u Gazi.

 

- Uklanjanje prijetnje koju predstavlja Hamas i zaštita civila nisu međusobno isključivi ciljevi. Zaista, međunarodno humanitarno pravo zahtijeva da civili budu zaštićeni tokom oružanog sukoba - navodi grupa demokratskih senatora u pismu upućeno Bidenu.

 

Pismo su uputili senatori Tammy Baldwin, Tim Kaine i Chris Van Hollen, a potpisalo ga je i najmanje osam ostalih demokrata iz Senata. Bijela kuća nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

 

Zastupnici su poslali pismo nakon što je Bidenova administracija saopćila da se bliži dogovoru o oslobađanju nekih od 240 talaca koje su pripadnici Hamasa uzeli tokom upada iz Gaze u Izrael 7. oktobra.

 

Oko 1.200 ljudi je ubijeno u tom napadu, sudeći po izraelskim podacima. Otada su vlasti Gaze saopćile da je najmanje 13.300 Palestinaca ubijeno u izraelskom bombardovanju. Ujedinjene nacije tvrde da je dvije trećine od 2,3 miliona stanovnika Gaze ostalo bez krova nad glavom.

 

Kriza je podijelila američki Kongres, što je do sada navelo samo tridesetak demokratskih članova da podrže pozive na prekid vatre, što Izrael odbacuje kao nešto što je omogućilo Hamasu da se pregrupiše.

 

U pismu se nije pozivalo na prekid vatre, ali se navodi teška humanitarna situacija, uključujući rad na kontinuiranoj isporuci vode, hrane, goriva i drugih osnovnih potrepština, uključujući ponovno otvaranje graničnog prelaza Kerem Shalom između Izraela i Gaze, zaštitu civila i civilne lokacije te osiguravanje pristupa civila medicinskoj pomoći.

 

- Zabrinuti smo da povećana i produžena patnja u Gazi nije samo nepodnošljiva za palestinske civile, nego će također negativno uticati na sigurnost izraelskih civila pogoršavajući postojeće napetosti i ugrožavajući regionalne saveze - navodi se u pismu upućeno Bidenu. 

 

Čelnik UN-a za humanitarnu pomoć Martin Griffiths prošle je sedmice apelovao na Izrael da dopusti humanitarnu pomoć u Gazi preko prelaza Kerem Shalom, prenosi Reuters.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook