Čiji je propust?

Panciri u magacinu, policajci s glavom u torbi: ' Znam kolegu, zovu ga Pancirko...'

Biznis Klub20.11.23, 15:15h

Panciri u magacinu, policajci s glavom u torbi: ' Znam kolegu, zovu ga Pancirko...'
Plativši ih više nego što su u to vrijeme koštali na tržištu, Uprava je preuzela prepravljane pancire iako ih prije toga nije adekvatno provjerila. Za 369 pancira je izdvojeno 861.301 KM iz budžeta

 

 

Izvor: Centar za istraživačko novinarstvo

 

Sarajevski policajci rade bez zaštite dok skupo plaćeni panciri skupljaju prašinu u skladištu. To je posljedica javne nabavke, vrijedne 861 hiljadu KM u kojoj ni Uprava policije ni dobavljač nisu dobro uradili posao.

 

- Znam kolegu, zovu ga Pancirko zbog toga. Momak je kupio pancir, jednostavno da bi sebe zaštitio. Ali, ti neki takvi što su po komisijama i tenderima, oni su ga nazvali Pancirko i on je ostao Pancirko u raji. Sprdaju se - kaže za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) sarajevski policajac koji na intervencije izlazi bez zaštitne opreme, izlažući se mecima i ubodima. Policajci su godinama bez valjane zaštite i 2019. se činilo da će vrijeme nesigurnosti završiti nabavkom novih balističkih prsluka.

 

Izabrani dobavljači − tešanjski “Danial’S” i “Koteks” – su na zahtjev sarajevske Uprave dorađivali i mijenjali pancire jer nisu prolazili tzv. “vizuelni test”. Nakon dvije godine su dobili zeleno svjetlo za korištenje, ali su ih policajci odbili nositi jer ne pružaju potrebnu zaštitu pa su panciri završili u magacinu, skupljajući prašinu.

 

Plativši ih više nego što su u to vrijeme koštali na tržištu, Uprava je preuzela prepravljane pancire iako ih prije toga nije adekvatno provjerila. Za 369 pancira je izdvojeno 861.301 KM iz budžeta.

 

- Igre bez granice… Osamsto hiljada, panciri, đavli, klinci, palci, a mi, mali šarafi u velikom državnom aparatu, se pitamo ko je sljedeći. (…) To je ruski rulet - kaže sarajevski policajac za CIN.

Panciri nisu prošli test
 

 

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo (KS) je u martu 2019. godine objavila otvoreni poziv za nabavku 369 pancira za pripadnike Sektora za policijsku podršku i vodove za sprečavanje narušavanja javnog reda i mira u policijskim upravama. Riječ je o posebnim prslucima koji se izrađuju po strogim standardima i štite od uboda hladnim oružjem i municije vatrenog oružja.

 

Devet mjeseci kasnije je tadašnji komesar Nusret Selimović potpisao ugovor sa konzorcijem firmi “Danial’S” i “Koteks” iz Tešnja, a u junu 2020. panciri su isporučeni Upravi policije.

 

Tada su počeli problemi. Uprava je uzela dva pancira: jedan je poslala na testiranje pucanjem i ubodom u NTS laboratorij u Kanzasu, a drugi na vizuelni pregled u sarajevski “Euroinspekt”. Pancir je prošao američki test, ali ne i domaću kontrolu: “Euroinspekt” je zaključio da pancir ne izgleda kako je traženo tenderom jer su džep i čičak-trake pogrešno našiveni, nema odgovarajući okovratnik niti mogućnost preklapanja bočnih produžetaka. Iz “Euroinspekta” nisu htjeli govoriti o ovome.

 

Nedostatke je konstatovala i petočlana Komisija za vizuelni pregled Uprave policije pa je komesar Selimović zatražio popravke od tešanjskih firmi.

 

Uprava policije je tokom 2020. godine više puta vraćala pancire na doradu, tvrdeći da takvi ne mogu zaštititi sve vitalne dijelove tijela policajaca. Komesar Selimović je odbijao platiti ugovoreni iznos, navodeći da su tri analize pokazale da panciri nisu odgovarajući.

 

- Pa, neću ti isplatiti nešto… Ja ti tražim pepeljaru, a ti mi isporučuješ šoljicu i još mi prijetiš tužbom što ti nisam platio - rekao je ranije Selimović.

 

Ostatak teksta možete pročitati ovdje.

 

(DEPO PORTAL/mm; Foto: CIN)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook