Spremni osloboditi grupu od 50 žena i djece

Izrael i Hamas ostvarili napredak u pregovorima o oslobađanju talaca iz Pojasa Gaze

Hronika20.11.23, 12:14h

Izrael i Hamas ostvarili napredak u pregovorima o oslobađanju talaca iz Pojasa Gaze
Prema pisanju novina, katarski posrednici u kontaktu s Hamasom saopćili su da su radikalni borci spremni da oslobode grupu od 50 žena i djece u prvoj fazi u zamjenu za četverodnevnu ili petodnevnu pauzu u neprijateljstvima, oslobađanje oko 150 palestinskih žena i djece iz izraelskih zatvora, te dostavu goriva u Gazu

 


Izrael i palestinski pokret Hamas ostvarili su napredak u pregovorima o oslobađanju talaca koji se drže u Pojasu Gaze, javile su izraelske dnevne novine Yedioth Ahronoth.
 

Prema pisanju novina, katarski posrednici u kontaktu s Hamasom saopćili su da su radikalni borci spremni da oslobode grupu od 50 žena i djece u prvoj fazi u zamjenu za četverodnevnu ili petodnevnu pauzu u neprijateljstvima, oslobađanje oko 150 palestinskih žena i djece iz izraelskih zatvora, te dostavu goriva u Gazu.
 

Istovremeno, zvaničnici Hamasa saopćili kako ne znaju gdje se nalaze sva djeca i njihove majke otete s izraelske teritorije, koje bi radikali morali okupiti u prvim danima primirja, pod uslovom da se Izrael suzdrži od zračnih napada. Osim toga, pokret je izrazio spremnost da poveća broj oslobođenih talaca ukoliko uspije da ih locira u pojasu Gaze tokom primirja.
 

Izraelske vlast tvrde da Hamas drži ukupno 240 do 250 talaca. Većina su državljani Izraela, uključujući i neke osobe s dvojnim državljanstvom koji također posjeduju pasoše Njemačke, SAD-a i drugih zemalja. Oko 35 su stranci koji nisu državljani Izraela, većina njih su državljani Tajlanda koji su radili u zemlji.
 

Napetosti su ponovo buknule na Bliskom istoku 7. oktobra kada su militanti Hamasa izveli iznenadni napad na izraelsku teritoriju iz pojasa Gaze, ubijajući stanovnike izraelskih pograničnih naselja i uzimajući taoce, uključujući žene, djecu i starce.
 

Hamas je svoj napad opisao kao odgovor na agresivne akcije izraelskih vlasti protiv džamije Al-Aqsa na Brdu hrama u starom gradu u Jerusalemu. Izrael je najavio potpunu blokadu pojasa Gaze i izvodi zračne udare na Gazu, kao i na neke dijelove Libana i Sirije.
 

Sukobi su u toku i na Zapadnoj obali, prenosi TASS.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook