Haos

Stanovnici u Gazi suočavaju se sa novom katastrofom, brašno više nemaju gdje kupiti i pekare ne rade...

Hronika16.11.23, 20:02h

Stanovnici u Gazi suočavaju se sa novom katastrofom, brašno više nemaju gdje kupiti i pekare ne rade...
Prošlo je sedam dana od kako ne radi nijedna pekara u gradu Gaza i na sjeveru Pojasa zbog nestašice goriva, vode i brašna te zbog njihovog razaranja

 

 

Euromediteranski monitor za ljudska prava osudio je izraelsko namjerno izgladnjavanje palestinskih civila u Pojasu Gaze, opisujući to svojevrsnim “načinom pokoravanja“.

 

Upozorio je na veliku krizu u snabdijevanju hranom jer agresija traje već 41 dan.

 

U srijedu je izraelska vojska bombardirala artiljerijskim granatama jedini mlin za pšenicu koji je bio u funkciji u Pojasu, nakon čega je mlin prestao raditi, javlja Al Jazeera.

 

Monitor je u saopćenju naveo da je ciljanje mlina “Al-Salam“ pokazatelj namjere Izraela da prouzrokuje palestinskim civilima krizu za prehranjivanje, bombardirajući desetke pekara u gradu Gaza i sjeveru enklave.

 

Prošlo je sedam dana od kako ne radi nijedna pekara u gradu Gaza i na sjeveru Pojasa zbog nestašice goriva, vode i brašna te zbog njihovog razaranja.

 

Brašno se više nema gdje kupiti.

 

Organizacije za ljudska prava snimile su zračne i artiljerijske napade na Palestince, uključujući napad na djecu koja su čekala u redu za vodu te uništavanje nekoliko velikih rezervoara vode.

 

Monitor je ukazao da, dok Izrael prisiljava stanovnike grada Gaze i sjevera enklave da migriraju ka jugu Pojasa, bilježeći 1,6 miliona migranata, centralni i južni dio Pojasa Gaze suočavaju se s potpunim kolapsom zbog nedostatka bunara za vodu.

 

U proteklim satima uništeno je svih 10 bunara koji su bili jedini izvor vode u gradu Rafah, dok je tvornica za desalinizaciju vode u Khan Yunisu, koja je pitkom vodom snabdijevala oko 100.000 ljudi, prestala raditi zbog nedostatka goriva.

 

Ukupno 60 bunara u centralnom i južnom dijelu Pojasa je uništeno, a dva glavna postrojenja za desalinizaciju vode prestali su s radom, što znači da ne postoji izvor pitke vode u bilo kom dijelu enklave.

 

Zbog nestašice vode, strahuje se od zaraznih bolesti, jer se upotrebljava voda iz nesigurnih izvora.

 

Stanovnici se oslanjaju na nekolicinu privatnih bunara i stanica za prečišćavanje vode iz poljoprivrednih bunara.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook