Predsjednik SDA

Izetbegović komentirao izjave Zelenskog: 'Nije nikome do rata, ali može doći do...'

Front16.11.23, 18:58h

Izetbegović komentirao izjave Zelenskog: 'Nije nikome do rata, ali može doći do...'
Dodao je da ne misli da je ikome do rata, ali da može doći do podizanja tenzija i produbljivanja kriza

 

 

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), komentarišući današnji izvještaj o radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV), je istakao da su građani izgubili povjerenje u bh. pravosuđe.

 

- Dakle, sve je u redu osim onoga što je najvažnije, a to je povjerenje građana. Kako će biti, kako će imati povjerenje građana ako su tri tužioca smijenjena u roku od par godina, zadnji od njih u aferi 'Potkivanje'?

 

Je li glavni tužilac namještao procese, nije odgovarao za to. Ili pak, kada vidimo da se flagrantno krši Zakon o negiranju genocida, a niko ne odgovara. Ili pak, u slučaju opsade i ratnih zločina u Goraždu - rekao je Izetbegović, javlja BHRT.

 

Smatra da je teško očekivati efikasne reforme pravosuđa u BiH.

 

- Sa ovakvim odnosima između Trojke, SNSD-a i HDZ-a, bojim se da će se ovo pretvoriti u jedan opći zastoj i blokadu svega.

 

Ali, evo, nadam se da će me demantovati. Krenulo se u prepucavanje, umjesto u dogovor oko nekih bitnih stvari - rekao je Izetbegović.


Formiranje i pitanje sjedišta Apelacionog suda BiH naišlo je na suprotstavljanje stavova vlasti i opozicije. Izetbegović smatra da bi Sud trebao da bude smješten u glavnom gradu BiH.

 

- Traži se da to bude u Banjoj Luci. Međutim ja mislim da je spornija druga stvar - to što bi se moglo desiti da se nadležnost državnog nivoa svede na entitetski nivo.

 

Tako da korupcija ne bude osuđena od strane državnog suda nego od entitetskih i onda bi, naravno, entitetski poglavari bili amnestirani od svega što rade. Jer, vidimo kako se bogat- , smatra Izetbegović.

 

On je komentarisao navode predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, koji je upozorio da bi na ovim područjima mogao izbiti rat i da to Rusija ozbiljno sprema.


- Odavno se spominju takve stvari da bi Rusija mogla da počne, ne znam da li rat, ali sukobe i podizanje tenzija na Balkanu da.

 

Ona sasvim sigurno ima svoje prste tu - rekao je Izetbegović.

 

Dodao je da ne misli da je ikome do rata, ali da može doći do podizanja tenzija i produbljivanja kriza:

 

- U regionu su emocije uvijek prisutne, strahovi, dominacija, međuetničke tenzije i tako dalje. Lako se pokvare odnosi, a teško popravljaju - istakao je.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook