OČAJ KOJI JE NEMOGUĆE OPISATI

Beba preminula u inkubatoru u bolnici Shifa u Gazi, izraelska granata pala na odjel intenzivne njege

Front11.11.23, 14:19h

Beba preminula u inkubatoru u bolnici Shifa u Gazi, izraelska granata pala na odjel intenzivne njege
Izraelska vojska, za koju su mještani kazali da se cijelu noć borila protiv Hamasovih naoružanih napadača u i oko grada Gaze gdje se nalazi bolnica, nije odmah odgovorila na pitanja o komentarima portparola ministarstva zdravstva, Ashrafa Al-Qidre

 

 

Beba je preminula u inkubatoru u najvećoj bolnici u Gazi nakon što je zdravstvena ustanova ostala bez struje, a još jedna osoba je poginula od izraelske granate na intenzivnoj njezi, kazao je u subotu portparol palestinskog ministarstva zdravstva.


Izraelska vojska, za koju su mještani kazali da se cijelu noć borila protiv Hamasovih naoružanih napadača u i oko grada Gaze gdje se nalazi bolnica, nije odmah odgovorila na pitanja o komentarima portparola ministarstva zdravstva, Ashrafa Al-Qidre.


- Situacija je teža nego što iko može zamisliti. Opkoljeni smo unutar medicinskog kompleksa Al Shifa, a okupator je pogodio većinu zgrada unutar njega - rekao je Qidra, koji predstavlja ministarstvo zdravstva u Gazi pod kontrolom Hamasa.


Izraelska vojska saopćila jeda su borci Hamasa koji su divljali južnim Izraelom prošlog mjeseca postavili komandne centre pod bolnicu Shifa i druge u Gazi, čineći ih ranjivim jer se smatraju vojnim ciljevima.


- Bolnice moraju biti evakuisane da bi se pozabavili Hamasom. Namjeravamo da se pozabavimo Hamasom koji je pretvorio bolnice u utvrđene položaje - odgovorili su na pitanje planira li vojska u nekom trenutku ući u bolnice u Gazi.


Hamas negira da koristi civile kao živi štit, a zdravstveni zvaničnici kažu da sve veći broj izraelskih napada na bolnice ili blizu njih dovodi u opasnost pacijente, medicinsko osoblje i hiljade evakuiranih koji su se sklonili u i blizini svojih zgrada.


Qidra je rekao da su snajperisti izraelske vojske koji su zapovijedali krovovima zgrada u blizini bolnice s vremena na vrijeme otvarali vatru na medicinski kompleks, ograničavajući mogućnost kretanja medicinara i ljudi.


Izraelska vojska nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.


Bolnica je obustavila rad nakon što je nestalo goriva, rekao je Qidra i dodao:


- Kao rezultat toga, jedno novorođenče preminulo je u inkubatoru, u kome se nalazi 45 beba.


Hamas negira da koristi bolnicu u vojne svrhe i zatražio je od Ujedinjenih nacija i Međunarodnog komiteta Crvenog križa da pošalju misije da dođu u Šifu kako bi istražile izraelske optužbe.


Palestinsko ministarstvo zdravstva, čije je sjedište na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom - koju je Izrael odvojio od Gaze i kojom upravlja administracija suprotstravljena Hamasa - saopćilo je da je 39 beba ugroženo u bolnici.


Ministar Mai Alkaila prvobitno je rekao da su umrli jer nisu mogle da dobiju kisik ili lijekove i da im je prekinuta struja, ali je ministarstvo kasnije ispravilo informaciju navodeći da je jedna osoba umrla, a da je 39 u opasnosti.


- Ukupno 39 prijevremeno rođenih beba u medicinskom kompleksu Al-Shifa svakog trenutka prijeti smrt, a jedna od njih preminula jutros. Nedonošenje goriva u bolnice bit će smrtna kazna za ostale. Inkubatori će moći samo da rade do večeras, nakon čega će gorivo nestati - saopćilo je ministarstvo.


Ponovo kontaktiran u vezi sa saopćenjem ministarstva, Qidra je ponovio da u bolnici nema struje i interneta.


- Radimo naporno da ih održimo u životu, ali se plašimo da bismo ih mogli izgubiti u narednim satima. U bolnici potpuno nema struje rekao je on.


U petak su zvaničnici Gaze saopćili da su projektili pali u dvorište al Shife, ubivši jednu osobu, a druge ranivši. Izraelska vojska kasnije je saopćila da je projektil koji su palestinski militanti lansirali u Gazi pogodio Šifu.


Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da su zdravstveni radnici s kojima je grupa bila u kontaktu u Šifi bili prisiljeni napustiti bolnicu u potrazi za sigurnošću.


- Mnogi od hiljada koji se nalaze u bolnici su primorani da se evakuišu zbog sigurnosnih rizika, dok mnogi i dalje ostaju tamo - napisao je Tedros na društvenim mrežama u petak, prenosi Reuters.

 

(FENA/ad/Foto:Arhiv)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook