Sud BiH

Potvrđena optužnica u predmetu Dragan Babić i drugi zbog ratnih zločina

Hronika10.11.23, 13:14h

Potvrđena optužnica u predmetu Dragan Babić i drugi zbog ratnih zločina
Dalje se u optužnici navodi da je optuženi Dragan Babić - sam, u svojstvu upravnika zatočeničkog objekta, učinio, naredio, podržavao, omogućio, dozvolio, saglasio se ili na drugi način sudjelovao u nečovječnom postupanju prema civilima i ratnim zarobljenicima nesrpske nacionalnosti, te ubijanju civila nesrpske nacionalnosti

 

 

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 25. oktobra 2023. optužnicu u predmetu Dragan Babić i drugi, koja optužene Dragana Babića i Milivoja Maletića tereti da su radnjama opisanim u optužnici počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.
 

Optuženi se terete da su za vrijeme rata u BiH, u vrijeme oružanog sukoba između Armije RBiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) s jedne strane i Vojske Republike Srpske (VRS) s druge strane, na području općine Teslić, kao pripadnici VRS, i to Dragan Babić kao upravnik zatočeničkog objekta, a zatim i kao vojni policajac, u mjestu Pribinić, te Milivoje Maletić kao stražar pri zatočeničkom objektu Pribinić, u periodu od početka juna 1992. pa najdalje do 10. augusta 1992., postupali suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i suprotno odredbama Ženevskih konvencija.
 

Dalje se u optužnici navodi da je optuženi Dragan Babić - sam, u svojstvu upravnika zatočeničkog objekta, učinio, naredio, podržavao, omogućio, dozvolio, saglasio se ili na drugi način sudjelovao u nečovječnom postupanju prema civilima i ratnim zarobljenicima nesrpske nacionalnosti, te ubijanju civila nesrpske nacionalnosti.
 

Također, navedeno je da su optuženi Dragan Babić, u svojstvu upravnika zatočeničkog objekta i Milivoje Maletić, kao stražar zatočeničkog objekta - zajedno, prema tada zatočenim civilima nesrpske nacionalnosti i ratnim zarobljenicima, nečovječno postupali, iste držali zatočenim u nehumanim uvjetima, tukli ih nanoseći im ozljede, snažne tjelesne i duševne bolove i patnje i premlaćivali, od kojih posljedica je jedan civil preminuo.
 

Osim toga, navodi se i da su optuženi Milivoje Maletić, kao stražar zatočeničkog objekta, i optuženi Dragan Babić, kao vojni policajac, u više navrata nečovječno postupali prema civilima u zatočeničkom objektu Pribinić, saopćeno je iz Suda BiH.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook