Ipak sabotaža?

Ugledna profesorica pojasnila: Taj otrov nije mogao završiti u boci tokom proizvodnje, evo i zašto

Hronika10.11.23, 12:11h

Ugledna profesorica pojasnila: Taj otrov nije mogao završiti u boci tokom proizvodnje, evo i zašto
Vještačenjem je utvrđeno kako je u bočici u riječkom slučaju otkriveno sredstvo za pranje ili odmašćivanje, unatoč prethodnim nagađanjima da je riječ o kontaminaciji proistekloj iz procesa industrijske proizvodnje

 

 

Slučaj kontaminacije boce bezalkoholnog pića, koja je prošle subote kod mladića iz Rijeke izazvala zdravstvene tegobe, za Jutarnji list komentirala je obnašateljica dužnosti dekana Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Branka Levaj.
 

Vještačenjem je utvrđeno kako je u bočici u riječkom slučaju otkriveno sredstvo za pranje ili odmašćivanje, unatoč prethodnim nagađanjima da je riječ o kontaminaciji proistekloj iz procesa industrijske proizvodnje. Levaj napominje da je industrijska proizvodnja bezalkoholnih pića automatizirana, velikih je proizvodnih kapaciteta te podliježe kontinuiranoj provjeri, kako svih faza proizvodnje - kontrola kritičnih točaka, HACCP, tako i gotovog proizvoda.
 

Kontrola se provodi sa zdravstvenog i kvalitativnog aspekta te se provode senzorske analize.


- Za održavanje higijenskih uvjeta proizvodne linije regularno se provodi pranje tzv. CIP sustavom (cleaning in place), koji uključuje korištenje niskih koncentracija lužina i kiselina, a koje se u završnim fazama pranja više puta ispiru vodom - kaže Levaj.
 

S obzirom na velike kapacitete proizvodnje, strogo kontroliranu proizvodnju, te primijenjene standarde kontrole kvalitete, prema njezinom mišljenju, nije moguće da se u boci nađe proizvod problematičnog sastava. Usto, dodaje, navedene zdravstvene smetnje zbog konzumacije spornih pića, koja se spominju u medijima, mogu biti izazvane samo prilično visokim koncentracijama, npr. lužine ili kiseline.
 

- Tako visoke koncentracije lužine ili kiseline ne koriste se u CIP sustavima za pranje proizvodnih linija u proizvodnji bezalkoholnih pića, a pogotovo se ne mogu naći u piću s obzirom na višestruko ispiranje vodom - tvrdi v.d. dekana PBF-a.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook