'TO JE VRLO JEDNOSTAVNO'

Ministar Isak detaljnije otkriva na koji način bi Dodik bio uhapšen u RS-u i do kada ga MUP može štititi

Front06.11.23, 20:48h

Ministar Isak detaljnije otkriva na koji način bi Dodik bio uhapšen u RS-u i do kada ga MUP može štititi
Dodikovo hapšenje bi, prema Isakovim riječima, bilo izvršeno veoma jednostavno... Sve ostalo su nebuloze!

 

'


Ramo Isak, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH, ponovo je rekao kako će FUP uhapsiti predsjednika RS Milorada Dodika ukoliko Sud BiH da takvu naredbu.


Istakao je da MUP RS neće praviti probleme oko eventualnog Dodikovog hapšenja.


- Vi dobro znate da je RS u ekonomskoj dubiozi. RS sada živi zahvaljujući Federaciji. To sve ide na štetu Federacije, ali nije problem. U prošloj godini dobit privrednih subjekata u FBiH je četiri milijarde i 900, a u RS dvije milijarde i 70 miliona. To je pokazatelj svega što se dešava u RS-u. Njima treba nešto da se desi da bi skrenuli pogled javnosti, a da ljudi ne shvate da su im frižideri prazni, da je pitanje da li će dobiti penziju ili platu - rekao je Isak u intervjuu za TVSA.


Dodikovo hapšenje bi, prema Isakovim riječima, bilo izvršeno veoma jednostavno, prenosi Oslobođenje.


- Oni iznose neistine da je to nemoguće. To nije tačno. Sud BiH kome izda nalog, on će to uraditi. 90 posto predmeta Suda BiH vodi FUP. Kako će FUP lišiti slobode Dodika? Vrlo jednostavno. Na teritoriji FBiH vrlo lako, a na teritoriji RS se traži saglasnost, a to će se desiti bez problema. Sve ostalo su nebuloze, kazao je on.


Govoreći o MUP-u RS, on kaže kako 90% pripadnika tog MUP-a čine profesionalci.


- Oni ga mogu štititi dok Sud BiH ne donese odluku da se isti treba uhapsiti. Od tog momenta policija RS to ne može raditi. 90 posto njih su profesionalci, oni neće nasjesti na dnevno-politička prepucavanja. Ovo je više stvar toga ko će se udvoriti Dodiku, istakao je Isak.


Potom je poručio kako Dodik poštuje zakon.


- Ovo je Bosna i Hercegovina. To moramo shvatiti i ja i Dodik i svi ostali. U ovoj državi ima zakon koji će se morati poštovati. Dodik je dokazao da poštuje zakon BiH. Odazvao se pozivu Suda, odazvao se optužnici koja je nastala nakon odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta? Jeste. To znači da poštuje i Schmidta - smatra ministar Isak.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook