Šokantno

Izraelski ministar izjavio da je bacanje nuklearne bombe na Gazu jedna od opcija

Front05.11.23, 12:02h

Izraelski ministar izjavio da je bacanje nuklearne bombe na Gazu jedna od opcija
Lider opozicije Yair Lapid je pozvao na smjenu ministra

 

 

Izraelski ministar za poslove i baštinu Jerusalema Amichai Eliyahu rekao je u nedjelju da je bacanje nuklearnog oružja na pojas Gaze "opcija".

 

Govoreći u radijskom intervjuu, ministar krajnje desnice tvrdi da "u Gazi nema neboraca", dodajući da bi pružanje humanitarne pomoći Pojasu predstavljalo "neuspjeh", prenosi izraelski Haaretz.

 

Eliyahu je potom upitan da li je, budući da po njegovom mišljenju nema neboraca, nuklearni napad na pojas Gaze opcija.

 

- To je jedna od opcija - dgovorio je.

 

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu je odgovorio rekavši da su Eliyahuovi komentari "razdvojeni od stvarnosti" i da Izrael i njegova vojska djeluju "u skladu s međunarodnim pravom kako bi izbjegli štetu neborcima".

 

Lider opozicije Yair Lapid je pozvao na smjenu ministra.

 

- Prisustvo radikala u vladi ugrožava nas i ciljeve rata - poraz Hamasa i povratak svih talaca - napisao je Lapid na X-u, dodajući da Netanyahu mora smijeniti Elijahua odmah jutros.

 

Ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir, vođa stranke Otzma Yehudit kojoj Eliyahu pripada, rekao je da je razgovarao s ministrom, koji je zauzvrat pojasnio da je govorio "metaforički".

 

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant također se obratio X-u, nazvavši Eliyahuove izjave "neutemeljenim", dodajući da je "dobro što to nisu ljudi zaduženi za sigurnost Izraela".

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook