TO (NI)JE ZAKONSKI

Zašto je ročište zatvoreno za novinare? Sutkinja nije dozvolila advokatima da zastupaju osumnjičene za ubistvo Harrisa Österdahla

Hronika03.11.23, 19:22h

Zašto je ročište zatvoreno za novinare? Sutkinja nije dozvolila advokatima da zastupaju osumnjičene za ubistvo Harrisa Österdahla
Ja sam osumnjičene zastupao u fazi istrage, ali su oni kasnije tražili da ih zastupaju advokati Senad Kreho i Damir Kočo. Međutim, sutkinja Zahiragić im je to onemogućila i meni bukvalno naredila da ih ja moram zastupati. To se nikako nije smjelo desiti - kaže advokat Beglerović

 

 


Ročište na kojem se odlučivalo o prijedlogu Tužilaštva KS-a da se odredi mjera pritvora trojici muškaraca osumnjičenih za ubistvo Harrisa Österdahla u sarajevskom naselju Stup je okončano i odluka će biti donesena u zakonskom roku.


Novinarima nije bilo dozvoljeno da prate ročište jer se, istakla je šturo sutkinja Adisa Zahiragić, "radi o najranijoj fazi istrage". Advokat Damir Beglerović je za Oslobođenje kazao da trojici osumnjičenih nije bilo omogućeno da ih zastupaju advokati koje su oni izabrali.


- Ja sam osumnjičene zastupao u fazi istrage, ali su oni kasnije tražili da ih zastupaju advokati Senad Kreho i Damir Kočo. Međutim, sutkinja Zahiragić im je to onemogućila i meni bukvalno naredila da ih ja moram zastupati. To se nikako nije smjelo desiti, niti je to zakonski. Sutkinja je također saoinicijativno odlučila da se javnost isključi bez da je to iko od stranaka u postupku zahtijevao. To ničim nije obrazložila, kazao je Beglerović za Oslobođenje. 


Istakao je da je tražio izuzeće sutkinje što je ona također odbacila.


- Tu odluku je morao donijeti predsjednik Kantonalnog suda, a ne ona. Također je sama odlučila da je nepristrasna, pojasnio je Beglerović. Pritvor je zatražen iz svih mogućih zakonskih razloga, odnosno zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokazi i utjecati na svjedoke ili saučesnike, zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, kao i zbog bojazni da bi njihovo puštanje na slobodu moglo rezultirati uznemirenjem javnosti. Odluka će biti donesena u zakonskom roku.


Zbog sumnje da su učestvovali u likvidaciji Österdahla, koja se dogodila u utorak kasno popodne u stambenom kompleksu Bulevar uhapšeni su Oliver Herbert Peter, koji je osumnjičen da je ubicama pružao logističku podršku, dok su za direktno učešće u ubistvu osumnjičeni Abdel Majid El-Oweiti (19), te još jedan švedski državljanin, čiji identitet se utvrđuje. 


Ubistvo je počinjeno iz automatskog naoružanja, ali ono još uvijek nije nađeno. Također, još uvijek nije poznato ko je od osumnjičene trojke pucao u Österdahla. 

 

(DEPO PORTAL/ad/Foto:Arhiv)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook