američke sankcije

Sedam dana nakon blokade: Web-stranice Republike Srpske sada na domeni Srbije

Front02.11.23, 10:14h

Sedam dana nakon blokade: Web-stranice Republike Srpske sada na domeni Srbije
Stranica predsjednikrs.net također nije bila dostupna nekoliko dana, da bi se pojavila na domeni predsjednikrs.rs

 

Sedam dana nakon što su blokirane i izgubljene u internetskom prostoru, web-stranice Vlade Republike Srpske dostupne su na domeni susjedne Srbije.

 

Osim Vlade Republike Srpske (RS) i Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, danima nije bila dostupna ni web-stranica Inspektorata Vlade RS-a, ali se od 1. novembra stranici može pristupiti na domeni .rs, piše RSE

 

Stranica predsjednikrs.net također nije bila dostupna nekoliko dana, da bi se pojavila na domeni predsjednikrs.rs.

 

Pretragom javno dostupne globalne evidencije "WHOIS" u kojoj se nalaze osnovni podaci gdje i kada su registrirane web-stranice, vidljivo je da je nova domena "vladars.rs" registrirana u beogradskoj firmi Hosting Mania, koja se bavi uslugama web-hostinga.

 

Domenu "vladars.rs" kupila je banjalučka kompanija Prointer ITSS 26. oktobra, nezvanično je potvrđeno za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz ove kompanije.

 

U zvaničnom pisanom odgovoru rekli su da je domena vladars.rs zakupljena preko Hosting Manije, "ali se ne hostuje na našim serverima". Pretragom na stranici Hostingchecker, vidljivo je da je hosting server Telekom Srpske, telekomunikacijski operater sa sjedištem u Banjoj Luci, koji je u vlasništvu Telekoma Srbije.

 

Kompanija Prointer ITSS je od početka 2022. sklopila više ugovora sa Vladom RS-a, pokazuju podaci u Registru javnih nabavki Bosne i Hercegovine.

 

U to je uključeno iznajmljivanje i održavanje internet linkova, održavanje data centra i infrastrukture informacionog sistema, te održavanje jedinstvenog informacionog sistema za registraciju poslovnih subjekata u Republici Srpskoj.

 

Nastavak čitajte na linku.

 

DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook