KRITERIJI

Veliki broj penzionera u FBiH ipak će ostati bez pomoći: 'Nisu nas pitali'

Hronika02.11.23, 08:36h

Veliki broj penzionera u FBiH ipak će ostati bez pomoći: 'Nisu nas pitali'
Iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini navode da će način na koji BiH upravlja sredstvima iz Paketa energetske podrške biti važan pokazatelj za svaku buduću direktnu podršku institucijama BiH

 

 

Javni poziv o pomoći u energetskoj krizi koji je raspisala Vlada Federacije BiH, a finansira Evropska unija diskriminiše jednu od najsiromašnijih kategorija stanovništva – penzionere. Potvrdili su nam ovo iz Udruženja penzionera Federacije Bosne i Hercegovine. Cijele kategorije penzionera potpuno su izostavljene iz ovog javnog poziva, piše BHRT

 

Pravo na pomoć koja se dodjeljuje u grijnoj sezoni 2023/2024. nema domaćinstvo u kojem je jedna osoba bila u radnom odnosu u 2022. godini. To znači da osoba koja je stekla pravo na penziju 1. februara 2022. godine i od tada prima minimalnu penziju ne može dobiti sredstva skoro dvije godine kasnije. Pravo na pomoć nema ni domaćinstvo u kojem jedan član prima srazmjernu penziju bez obzira na zbirnu visinu penzije. 

 

-Idealan kriterij ne postoji, a to se svakako odnosi na dio javnog poziva kojim su isključeni penzioneri koji ostvaruju srazmjerne penzije sa inostranstvom. Razlog za navedeno je činjenica da preko 90 % ove kategorije ostvaruje značajno veće iznose srazmjernih penzija iz inostranstva u odnosu na penziju iz Federacije BiH. Slučaje gdje je zbir penzija manji su relativno rijetki -  navela je Delegacija EU u BiH.

 

Broj penzionera koji primaju srazmjernu ili minimalnu penziju u Federaciji Bosne i Hercegovine je značajno veći od 60 %. 

 

- Mi preko naših udruženja, općinskih i gradskih prikupljamo podatke za takve ljude koji su došli u penziju, a imaju srazmjernu penziju, a ostvarili su penziju u tim drugim državama ili republikama bivše Jugoslavije. Trebali bi s novom godinom da imamo dio tih podataka, a onda idemo u izmjenu i dopunu zakona o PIO-u -  kaže Haso Halilović iz Udruge umirovljenika FBiH.

 

Prilikom pravljenja propisa za javni poziv, penzionere kao jednu od četiri kategorije koje mogu konkurisati, niko nije konsultovao.

 

 

- Mi bi sigurno imali bolja rješenja i prijedloge i ove određene stvari bi se mogle ispraviti. Nažalost, nisu nas pitali, nisu od nas tražili mišljenje i kad god je politika donosila zakone, oni su bili na štetu određene kategorije - smatra Halilović.

 

Sredstva za ublažavanje negativnog socio-ekonomskog utjecaja energetske krize, a koja će biti raspodijeljena po propozicijama javnog poziva čiji rok ističe 10-og ovog mjeseca, obezbijedila je Europska unija.

 

- Ovo je prvi put da su vlasti u BiH dobile podršku EU da se na ovaj način distribuira javnosti, te zahtijeva pažljivo planiranje, posebno prilikom utvrđivanja koja domaćinstva ispunjavaju uslove za dobijanje pomoći. Nadležne vlasti u BiH su u potpunosti odgovorne da osiguraju da sredstva iz Paketa energetske podrške dođu u ruke onima kojima su namijenjena - naveli su iz Delegacije EU u BiH.

 

Iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini navode da će način na koji BiH upravlja sredstvima iz Paketa energetske podrške biti važan pokazatelj za svaku buduću direktnu podršku institucijama BiH.

 

(DEPO PORTAL/af)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još