Predsjedavajući Predsjedništva

Nova podrška Schmidtu - Komšić se danas obraća u New Yorku: Da li je dobio zeleno svjetlo?

Front02.11.23, 07:51h

Nova podrška Schmidtu - Komšić se danas obraća u New Yorku: Da li je dobio zeleno svjetlo?
Političarka analitičarka Tanja Topić smatra da BiH ne može niko shvatiti ozbiljno, jer naši političari šalju kontroverznu, a na momente i ružnu sliku. Pitanje je koliko su oni začahureni u provincijalnim umišljenostima i koliko su zaista političari državničkog formata.

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić obratit će se danas na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija u New Yorku, posvećenoj izvještaju visokog predstavnika o situaciji u našoj zemlji. Visoki predstavnik neće govoriti na sjednici VS-a UN-a, ali će poslati izvještaj koji se mnogo ne razlikuje od prethodnih. I ovaj put su sve kritike upućene predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku i njegovoj politici podrivanja države. Izvještaj je poslala i Republika Srpska, koja traži da Dejtonski sporazum bude proveden doslovno, piše Oslobođenje.

 

SOLIRANJE


Ništa od ovoga nije novina, nije ništa što se do sada nije događalo, kaže akademik Slavo Kukić.

 

- Komšić je u svojstvu predsjedavajućeg išao i do sada. Nije mu ovo prvi put. Ono što je važno jeste da li je on dobio zeleno svjetlo od druga dva člana Predsjedništva za ono što će tamo govoriti ili će iznositi svoj stav. Stav Predsjedništva može iznijeti samo ako se do tog stava došlo konsenzusom. Ja mislim da nije, zapravo, siguran sam da će Komšić nastupati kao predsjedavajući, ali bez zelenog svjetla Predsjedništva, dakle uobičajeno - ističe Kukić.

 

U izvještaju visokog predstavnika se navodi da su vlasti entiteta RS nastavile podrivanje državnih institucija, a da je Milorad Dodik nastavio da dovodi u pitanje teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter države.

 

- Vladajuća koalicija u RS-u, predvođena SNSD-om, nastavila je da vodi opasnu politiku jednostranog nametanja pogrešne interpretacije Općeg okvirnog sporazuma za mir i ustavnog okvira Bosne i Hercegovine oko hipotetičkog koncepta “izvornog Daytona”. Ovaj koncept negira kontinuitet između RBiH i BiH kako je sadržano u članu 1.1. Ustava BiH i predstavlja državu Bosnu i Hercegovinu kao savez država ili konfederaciju dvaju “državotvornih” entiteta koji su državi prenijeli samo ograničena ovlaštenja”, piše u izvještaju visokog predstavnika Christiana Schmidta.

 

Dopisnik Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić kaže da mu je iz UN-a potvrđeno kako Schmidt neće prisustvovati toj sjednici, na kojoj je jedna od tema i produženje mandata EUFOR-a u BiH. Prema Puljićevim riječima, Schmidt je u izvještaju naveo da Misija Althea nastavlja igrati ključnu ulogu u očuvanju mira i sigurnosti u BiH i da je prisutnost snaga EUFOR-a u BiH neophodna.

 

- Nije on ni do sada bio u Vijeću sigurnosti, to je naprosto rezultat otpora Rusije, a onda i Kine, koja nju podržava, ali je zanimljivo da je svaki put izvještaj visokog predstavnika u Vijeću sigurnosti bio tačka dnevnog reda i da je on razmatran i da je temeljem toga Vijeće svaki put podržalo gospodina Schmidta, napominje Kukić.

 

DESTRUKCIJE


Neće biti iznenađenja, jer je na sjednici Vijeća sigurnosti uobičajena praksa da član Predsjedništva iz reda Srba kritikuje visokog predstavnika i njegove izvještaje, te svaki put naznačava da su stavovi druga dva člana Predsjedništva njihovi privatni.

 

”Dejtonski sporazum mora biti proveden doslovno, a javna imovina pripada entitetima”, piše u 30. izvještaju Republike Srpske VS-u UN-a. U Izvještaju se ističe da “tri konstitutivna naroda u BiH imaju duboko različite - istinski nespojive - filozofije upravljanja”.

 

Političarka analitičarka Tanja Topić smatra da BiH ne može niko shvatiti ozbiljno, jer naši političari šalju kontroverznu, a na momente i ružnu sliku. Pitanje je koliko su oni začahureni u provincijalnim umišljenostima i koliko su zaista političari državničkog formata.

 

- Mislim da su u međunarodnim krugovima svi već navikli na političke igre bez granica i da su zamoreni destruktivnim politikama koje im dolaze iz BiH, kaže Topić.

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook