UPOZORENJE OD PETKA

Stižu dvije jake promjene vremena: Najavljuju se ekstremi u susjedstvu, ali i u BiH, a najgore će biti...

Hronika01.11.23, 19:19h

Stižu dvije jake promjene vremena: Najavljuju se ekstremi u susjedstvu, ali i u BiH, a najgore će biti...
U trodnevnoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda također se najavljuje značajnija promjena vremena, praćena pljuskovima, grmljavinom, olujnim vjetrom...

 

 

Pred nama su dvije nove jake promjene vremena. Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske izdao je posebno upozorenje - već sutra navečer, a posebno u petak i u nedjelju, očekuju se pljuskovi s grmljavinom, a moguća su i olujna nevremena, tuča, pijavice i poplavljene rive na obali, prenosi Index.hr.


"Vremenske uvjete idućih dana diktirat će prostrano ciklonalno polje s nekoliko dubokih centara u blizini britanskog otočja. Na prednjoj strani spomenute ciklone nad naše će krajeve i dalje stizati nestabilan zrak, povremeno i znatnija količina vlage u obliku frontalnih sustava. Brzi prolasci termobaričkih dolina u visinskoj mlaznoj struji inicirat će povremeno jače konvektivne razvoje.


Nakon utorka, još jedan izraženiji prodor stiže prvo u petak, zatim i nedjelju.


Nastavak tjedna donosi nove oborine u Hrvatskoj i uzvodno u Sloveniji i Austriji. Slična situacija onoj od utorka očekuje se i krajem tjedna kada slijedi novi porast vodostaja rijeka s mogućim ekstremima. Molimo Vas da razvoj meteorološke i hidrološke situacije pratite na mrežnim stranicama DHMZ-a", objavio je u posebnom upozorenju DHMZ.


I u BiH stiže preokret


U trodnevnoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda također se najavljuje značajnija promjena vremena, praćena pljuskovima, grmljavinom, olujnim vjetrom...


U petak, 03. novembra. pretežno oblačno i vjetrovito vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Obilnije padavina u sjevernim, istočnim područjima Hercegovine i zapadnim područjima Bosne. Tokom noći prestanak padavina. 


Vjetar jak sa olujnim udarima južni i jugozapadni. Poslije podne vjetar postepeno slabi. 


Jutarnja temperatura zraka od 12 do 18, u južnim i sjevernim područjima Bosne do 23, a dnevna od 15 do 21, na jugu i sjeveroistoku zemlje do 23 °C.


U subotu, 04. novembra, i dalje pretežno oblačno vrijeme, uz djelimično razvedravanje poslije podne. Prije podne kiša i lokalni pljuskovi u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne. Poslije podne rijetki lokalni pljuskovi u Hercegovini, djelimično u centralnoj i istočnoj Bosni. Vjetar slab, uglavnom, južni i jugoistočni. 


Jutarnja temperatura zraka od 6 do 12, na jugu do 14, a dnevna od 12 do 18 °C.


U nedjelja, 05. novembra, bez veće promjene... Pretežno oblačno i vjetrovito vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Intenzivnije padavine u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. Vjetar umjeren do jak sa olujnim udarima južni i jugozapadni. 


Jutarnja temperatura zraka od 6 do 12, na jugu i sjeveru do 14, a dnevna od 12 do 18, u sjevernim područjima Bosne do 21 °C.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!