Parlamentarac

'Ovo mi je deseti mjesec mandata i još ne mogu da dođem sebi...'

Front31.10.23, 19:45h

'Ovo mi je deseti mjesec mandata i još ne mogu da dođem sebi...'
"Sve što se dešava u svijetu, u regionu u kontekstu očekivane migrantske krize, to je dobar potez. Da li trebamo biti zabrinuti? Ja sam vrlo zabrinut dešavanjima na Bliskom istoku..."

 

 

Dragan Mioković, zastupnik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Federacije Bosne i Hercegovine danas je u Danu uživo na N1 govorio o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

 

- Ja vam spadam u parlamentarce kojima je ovo deseti mjesec mandata i još ne mogu da sebi dođem. Biti u sali i debatirati i odlučivati o po pola države najbitnijem dokumentu do pola 3 ujutro, a pritome nije ni rat ni vanredna situacija, ja to ne znam racionalno objasniti - kazao je Mioković na početku razgovora.

 

- Ta dinamika pitanja koja treba raspraviti definiše učestalost sjednica. Ono što svakako nedostaje, a poslovnik propisuje, a nije ispoštovana u ovih šest mjeseci, jeste da rad parlamenta mora biti prethodno programiran. On sada nije jer Vlada koja je formirana u maju jednostavno nije dostavila svoj program - ističe.

 

Je li to kritika?

 

- Jeste, apsolutno. Ako budem u prilici, na prvoj sjednici, maksimalno drugoj, taj program rada će biti donesen - rekao je.

 

Odlazak Marinković Lepić?

 

- Odgovorno tvrdim da je gospođa podnijela ostavku isključivo iz sigurnosnih razloga. Posao je radila izvrsno. Po mom ukusu, bila je blago popustljiva. Ona je apsolutno demokratična žena. A što se tiče mog “instaliranja”, nema tu nikakvog “instaliranja”, nego je takav proces.

 

Kada je riječ o izboru sudija Ustavnog suda, kaže da nije sporan Vukoja.

 

Za nas nije sporan Vukoja, nego cijela lista. Što se Naše stranke tiče, nikakvog straha od bilo kakvih većina u komisiji ili parlamentu, nema - ističe.

 

Stepen sigurnosti u BiH podignut na viši nivo?

 

- Nemam nijedan razlog da sumnjam u izjave zvaničnika iz sektora sigurnosti. Ukoliko je to zaista tačno, da je stepen, odnosno kompletno postupanje podignuto na viši stepen, mislim da je to dobar potez. Sve što se dešava u svijetu, u regionu u kontekstu očekivane migrantske krize, to je dobar potez. Da li trebamo biti zabrinuti? Ja sam vrlo zabrinut dešavanjima na Bliskom istoku, a što se tiče FBiH ovo nije nikakvo politiziranje, ali ja zaista vjerujem u naše policijske snage i mislim da mogu odgovoriti tom izazovu - istakao je.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook