Pregovori u toku

Najavljena poskupljenja struje: Hoće li se ispuniti želje Elektroprivrede BiH?

Biznis Klub31.10.23, 08:00h

Najavljena poskupljenja struje: Hoće li se ispuniti želje Elektroprivrede BiH?
Uz gašenje proizvodnih pogona, rast cijene struje za 70 posto osjetili bi i građani, jer bi lančanom reakcijom došlo do poskupljenja robe i usluga

 

 

Mnogim privrednicima u Federaciji posljednjih dana stižu nove ponude za snabdijevanje strujom u 2024. godini, a cijena u ugovorima je za 70 posto veća. Udruženje poslodavaca FBiH je promptno reagovalo i njegovi članovi u konstantnim su sastancima i sa predstavnicima Elektroprivrede, ali i sa federalnim ministrom energetike, rudarstva i industrije Vedranom Lakićem. Obavijestili su ih da se poslodavci protive dodatnom rastu cijena struje za privredne subjekte, piše Oslobođenje.


- Ja bih zamolio sve privredne subjekte i pozvao da malo sačekaju tu odluku Vlade, da još ne potpisuju ugovore, jer nije nužno. Većina ugovora završava s Novom godinom, starta sa prvim januarom i nema potrebe da se žuri, poručio je predsjednik UO Udruženja poslodavaca Adnan Smailbegović.
 

On je potvrdio informaciju o tome da je nekoliko kompanija već dobilo ponudu za snabdijevanje u idućoj godini.


- Naravno da još ne postoji odluka Vlade koja definiše cijene za narednu godinu. Elektroprivreda se vodila tržištem, oni su dali tržišnu cijenu i mi to shvatamo. Svi mi čekamo odluku Vlade, mislimo da bi se to trebalo znati u narednih deset do petnaest dana, da se Vlada očituje i donese odluku za eventualno poskupljenje ili neposkupljenje električne energije, smatra Smailbegović.

 

Struka smatra kako nema osnove da do poskupljenja dođe, a ukoliko se to desi, napominje da će to imati nesagledive posljedice za privredu.


- Električna energija u većini kompanija je jedan od vodećih troškova. Prvi je sirovina, zatim plate i doprinosi i većinom su električna energija i plin osnova. Ako dođe do poskupljenja od 70 posto, kako se najavljuje, to će biti nevjerovatan udar i bojim se da će neke od tih kompanija jednostavno morati zatvoriti proizvodne kapacitete, rekao je stručnjak za energetiku Amer Jerlagić.


On je podsjetio na zakon koji je donesen u Parlamentu Federacije, u kojem stoji da će, ukoliko dođe do enormnog poskupljenja i promjene cijene električne energije na tržištu, kupci koji se snabdijevaju po tržišnim uslovima imati poskupljenje do 20 posto električne energije.
 

- To se desilo dvije zadnje godine, tako da su ti kupci, tako da kažem na tržištu, svi smo mi na tržištu na neki način, dobili dva puta po dvadeset posto, to je 40 posto kada se uzme za tržišno orijentisane kupce, smatraju sagovornici.


Admir Čavalić, federalni zastupnik, ali i ekonomski stručnjak, smatra lošim potezom Elektroprivrede što gubitke pokušava sanirati preko privrede.


- To bi značilo izuzetne probleme za našu privredu i vjerovatno prebacivanje troškova na građane kroz povećanje cijena finalnih usluga. Vidjećemo šta će od toga biti, kaže Čavalić.
 

Poslodavci podsjećaju da se sa ovim problemom ne susreću prvi put.
 

- Ponavlja se scenarij iz 2021. i opet se povećanjem cijene električne energije za privredna društva u FBiH žele riješiti nagomilani problemi u poslovanju EPBiH. Podsjećamo da je 2022. i 2023. cijena struje za privredna društva ukupno već povećana 44 posto, a EPBiH je i dalje u problemima, naglasio je Smailbegović.


Poslodavci se protive povećanju cijena struje za privredu u FBiH, jer očigledno je da uzroci problema u ovom sektoru nisu vezani samo za cijenu struje nego da se radi o brojnim drugim pitanjima, što nije i ne treba biti odgovornost poslodavaca. Za to vrijeme čekaju odluku Vlade Federacije i nadaju se da će ona biti razumna. Ni ostali sagovornici ne misle da će Vlada Federacije olako prihvatiti želje iz EPBiH.
 

- Ne mogu nikako da prihvatim da nekom može na um pasti da traži poskupljenje od sedamdeset posto, jer onda ide lančano poskupljenje svih ostalih proizvoda. Jednostavno, nije industrija ta koja mora trpjeti svaki put bilo kakvu promjenu, smatra Jerlagić.
 

Sastanci su intenzivirani, a prvi rezultati pregovora i dogovora biće poznati za deset do petnaest dana.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook