Sada i zvanično

'Nema razloga za žurbom': Pokrenuta procedura za smjenu Sebije Izetbegović sa čela KCUS-a, ima rok od osam dana za...

Hronika30.10.23, 18:40h

'Nema razloga za žurbom': Pokrenuta procedura za smjenu Sebije Izetbegović sa čela KCUS-a, ima rok od osam dana za...
Stevanović je naveo da će dr. Nermin Granov mijenjati Izetbegović po odluci UO jer je uposlenik kojeg je ona izabrala na bolovanju

 

 

Privremeni Upravni odbor Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu (KCUS) pokrenuo je danas na sjednici proceduru smjene generalne direktorice KCUS-a, Sebije Izetbegović.


Kako navode u obavještenju za medije iz tog odbora, Senat Univerziteta u Sarajevo poništio je doktorici Izetbegović u martu ove godine zvanja magistrice medicinskih nauka i redovne profesorice na Katedri za ginekologiju i akušerstvo Medicinskog fakulteta u Sarajevu.


- Time su nastali razlozi zbog kojih je Upravni odbor obavezan donijeti odluku o rezrješenju generalne direktorice, prije isteka mandata - 9. januara 2024. godine - naveli su.


Kako se dalje ističe, Upravni odbor obavijestit će doktoricu Izetbegović, u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti FBiH i Statutom KCUS-a,  o razlozima za pokretanje postupka razrješenja i dati joj osam dana da se izjasni o toj odluci u pisanoj formi.


- Ako ona ne dostavi dokaze u svom izjašnjenju, koji se odnose na Član 44. Statuta, UO će donijeti odluku o razrješenju generalne direktorice. Ta odluka će biti proslijeđena federalnom ministru zdravstva i Vladi FBiH - navode iz UO KCUS-a.


Na dnevnom redu današnje sjednice privremenog UO KCUS-a bile su teme od značaja za funkcioniranje te zdravstvene ustanove, a kako navode, najveće interesovanje je vladalo za pitanje razrješenja generalne direktorice KCUS Sebije izetbegović.


- Najviše interesovanje bilo je za smjenu generalne direktorice Sebije Izetbegović. U vezi s tim vas informišemo da smo pokrenuli proceduru smjene generalne direktorice KCUS-a - navodi Privremeni Upravni odbor KCUS-a, prenosi agencija Fena,

 

Dodajemo i da je dr. Dragan Stevanović pojasnio da će dr. Nermin Granov mijenjati Izetbegović po odluci UO jer je uposlenik kojeg je ona izabrala na bolovanju.

 

Također je pojasnio: 

 

- Nijednu stepenicu koja nam je propisana zakonom mi nećemo prekršiti. Nemamo razloga za žurbom. Sad čekamo očitanje Izetbegović, ako bude pravnih argumenata, sve ćemo preispitati, ako ne bude - onda idemo sve po zakonu.

 

Stevanović je istakao da odluka nije donesna jednoglasno.


- Ja se inače bojim jednoglasnih odluka - naveo je on i naglasio da zakonom nije predviđena prethodna saglasnost za imenovanje v.d. direktora.

 

(FENA/DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook