FOTO/ traži se razmjena zarobljenika

Hamas objavio novi snimak tri otete žene, Netanyahu bijesan: 'To je okrutna psihiološka propaganda!'

Front30.10.23, 18:26h

Hamas objavio novi snimak tri otete žene, Netanyahu bijesan: 'To je okrutna psihiološka propaganda!'
Optužujući Netanyahua da nije zaštitio izraelske građane tokom smrtonosnog napada Hamasa i da ih nije vratio kućama, žena koja sjedi u sredini pozvala je na sporazum kojim bi se osiguralo njihovo oslobađanje u zamjenu za palestinske zatvorenike

 

 

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu osudio je kao "okrutnu psihološku propagandu" video snimak koji je u ponedjeljak objavio Hamas, a koji prikazuje troje talaca koje je islamistički pokret zarobio 7. oktobra.


Na snimku se vide tri žene - koje je Netanyahu identificirao kao Yelenu Trupanob, Daniellu Aloni i Rimon Kirsht - kako sjede jedna pored druge uz goli zid, dok Aloni upućuje ljutitu poruku premijeru.


Optužujući Netanyahua da nije zaštitio izraelske građane tokom smrtonosnog napada Hamasa i da ih nije vratio kućama, žena koja sjedi u sredini pozvala je na sporazum kojim bi se osiguralo njihovo oslobađanje u zamjenu za palestinske zatvorenike.


- Trebalo je da nas sve oslobodite. Posvetili ste se tome da ćete nas sve osloboditi. Ali umjesto toga mi, međutim, snosimo posljedice vašeg političkog, sigurnosnog, vojnog i diplomatskog neuspjeha - rekla je ona.

 

zarobljene-izaraelke

Foto: Zarobljene Izraelke (Screenshot)


U izjavi, Netanyahu je ponovio obećanje da će uložiti sve napore da taoce vrati kućama.


- Vas koje je oteo Hamas, koji čini ratne zločine, grlim vas. Naša srca su s vama i s ostalim zarobljenicima. Činimo sve da vratimo kući sve zarobljenike i nestale - rekao je.


Porodice žena trebale su da održe konferenciju za novinare u 19.00 sati po lokalnom vremenu.


Kratki video snimak je druga poruka o taocima koju je objavio Hamas, nakon ranijeg snimka 21-godišnje francusko-izraelske državljanke Mie Shem koji je objavljen 17. oktobra.


Kako navode izraelske vlasti, naoružani napadači Hamasa zarobili su najmanje 239 talaca, kako izraelskih tako i stranih, tokom napada u kome je ubijeno najmanje 1.400 ljudi.


Prisustvo talaca u Gazi zakompliciralo je kopnenu operaciju u enklavi koju su prošle sedmice pokrenule izraelske snage, nakon intenzivne kampanje zračnih udara za koje palestinske vlasti kažu da je ubila više od 8.000 ljudi.


Četvero taoca do sada je pušteno, ali čini se da su napori da se osiguraju dodatna oslobađanja kroz napore pozadinskog kanala koje koordinira Katar stavljeni na čekanje nakon početka kopnene operacije, prenosi Reuters.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook