lekcije naučene u ratu u Iraku

Izrael (navodno) pristao na zahtjev SAD-a: Odustali od totalne invazije na Gazu, strah od krvavih uličnih borbi...

Front25.10.23, 18:59h

Izrael (navodno) pristao na zahtjev SAD-a: Odustali od totalne invazije na Gazu, strah od krvavih uličnih borbi...
Dok SAD pomaže Izraelu u pripremi strategije za potpunu vojnu neutralizaciju skupine Hamas, savjetnici se nadaju da će izraelska vojska (IDF) izbjeći zaglavljivanje u krvavim uličnim borbama od kuće do kuće, što je nešto što je Amerikancima zadalo velike probleme u Iraku, CNN navodi na osnovu nekoliko izvora

 

 

Izrael je pristao na zahtjev Sjedinjenih Država da dopremi svoju protuzračnu odbranu u regiju prije očekivane kopnene invazije na Gazu, objavio je danas The Wall Street Journal.

 


Pentagon radi na raspoređivanju desetak sistema protuzračne odbrane u regiji kako bi zaštitio američke trupe koje se nalaze u Iraku, Siriji, Kuvajtu, Jordanu, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima od projektila i raketa, navodi The Wall Street Journal pozivajući se na američke i izraelske vojne izvore.


Američki vojni savjetnici pokušavaju, pozivajući se na lekcije naučene u ratu u Iraku, spriječiti Izrael da krene u sveopću kopnenu ofanzivu na Gazu.


Dok SAD pomaže Izraelu u pripremi strategije za potpunu vojnu neutralizaciju skupine Hamas, savjetnici se nadaju da će izraelska vojska (IDF) izbjeći zaglavljivanje u krvavim uličnim borbama od kuće do kuće, što je nešto što je Amerikancima zadalo velike probleme u Iraku, CNN navodi na osnovu nekoliko izvora.


Konkretno, SAD se poziva na lekcije naučene u Faludži, jednoj od najkrvavijih bitaka koje je američka vojska vodila u Iraku.


Navode da bi Izrael, umjesto pokretanja sveopćeg kopnenog napada, trebao koristiti kombinaciju preciznih zračnih napada i ciljanih specijalnih operacija.
 

Bidenova administracija poslala je generala marinaca (mornaričke pješadije) s tri zvjezdice kako bi savjetovao IDF o planiranju napada.


Pojedini u administraciji su također upozorili da su u Washingtonu sve zabrinutiji jer je izraelska strategija kopnene ofanzive "polovična i mogla bi dovesti do toga da izraelske snage okupiraju Gazu na neodređeno vrijeme".


(FENA/ad/foto:Arhiv)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook