NOVI IZVJEŠTAJ

FUP prijavio Ibrahima Hadžibajrića zbog sumnje na izborne prevare, falsificiranja potpisa za podršku!

Hronika25.10.23, 12:11h

FUP prijavio Ibrahima Hadžibajrića zbog sumnje na izborne prevare, falsificiranja potpisa za podršku!
Sumnja se da je podrška za izbore lažirana i da je nisu potpisali svi uposlenici Općine Stari Grad

 


Federalna uprava policije (FUP) podnijela je danas Tužilaštvu KS izvještaj protiv  Ibrahima Hadžibajrića, sada već bivšeg načelnika Općine Stari Grad, koji se nalazi u pritvoru u KPZ Zenica zbog sumnje da je počinio više krivičnih djela, saznaje Avaz.

 

Novi izvještaj tiče se sumnje na koruptivne aktivnosti koje se odnose na izborne nepravilnosti tokom 2018.godine i Hadžibajrićevu tadašnju NBL stranku.

 

Tužilaštvo KS sumnjiči Hadžibajrića, zbog čega je proširena istraga, da je falsificirao potpise za podršku na izborima prije nekoliko godina, a koje je zatim predao CIK-u. 

 

Sumnja se da je podrška za izbore lažirana i da je nisu potpisali svi uposlenici Općine Stari Grad.

 

Šta kaže zvanična informacija?

 

Prema zvaničnoj informaciji koju je objavila agencija Fena, Federalna uprava policije danas je dostavila Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu u sklopu aktivnosti koje su intenzivno provođene u prethodnom periodu, po naredbama Kantonalnog tužilaštva KS, kao i naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu.

 

Kako je saopćeno Izvještaj je podnesen zbog postojanja osnova sumnje da su prilikom prijave učešća političkog subjekta “Nezavisna bosanskohercegovačka lista” na općim izborima koji su održani 2018. godine u BiH, uz prijavu za ovjeru političke stranke za učešće na izborima, dostavljeni popunjeni neistiniti obrasci Centralne izborne komisije BiH (CIK) za prikupljanje potpisa podrške za prijavu političke stranke ili nezavisnog kandidata, za organe vlasti: PSBiH i Predsjednik RS.


Policijski službenici FUP-a su zadokomentovali veliki broj slučajeva građana/birača za koje postoji sumnja da se radi o krivotvorenju njihovih ličnih potpisa, kao i zloupotrebi njihovih ličnih podataka, poput imena i prezimena, matičnih brojeva i brojeva lične karte, a sve prilikom prijave učešća predmetnog političkog subjekta na općim izborima, za čije je učešće na izborima bilo neophodno osigurati zakonom utvrđeni broj potpisa građana/birača na obrascima Centralne izborne komisije BiH.


Dokumentovan je i značajan broj slučajeva krivotvorenja ličnih potpisa i zloupotrebe ličnih podataka, osoba koje su neistinito navedene kao osobe koje su prikupljale potpise podrške za predmetni politički subjekt na spornim obrascima.


Prilikom dokumentovanja krivičnog djela i njegovih izvršilaca, a koje ima implikacije i na sam integritet izbornog procesa u BiH, privremeno je oduzeta sporna dokumentacija iz CIK-a BiH, te je saslušano više od 60 svjedoka i izvršeno uzimanje uzoraka rukopisa i potpisa radi daljnjih vještačenja, dok su odgovarajuće provjere izvršene i za više stotina građana sa područja Sarajeva, Tuzle, Istočnog Sarajeva, Bijeljine, Doboja, Bratunca, kao i drugih mjesta u Bosni i Hercegovini.


U provođenju navedenih aktivnosti, policijski službenici FUP-a su imali izuzetno dobru saradnju i sa mjesno nadležnim policijskim upravama koje su pružile neophodnu asistenciju, objavila je Fena

 

(FENA/DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook