mnogo špekulacija

Nakon kratke upotrebe: Zašto Hitna pomoć KS prodaje donirani RTG aparat?

Hronika24.10.23, 20:08h

Nakon kratke upotrebe:  Zašto Hitna pomoć KS prodaje donirani RTG aparat?
Ono što kruži među uposlenicima jeste da taj RTG aparat zbog neadekvatne upotrebe je navodno pokvaren

 

 

Hitna pomoć KS prodaje RTG aparat, tačnije ono što je ostalo od njega, prenosi Hayat.

 

Radi se o RTG aparatu kojeg su Švicarska vlada i UNDP 2020 godine donirali ovoj ustanovi. Njegova kupovna cijena je 180.000 KM, a prodaje se neispravan za 35.000 KM. Kako je moguće da se jedan tako skupocjen medicinski aparat tako brzo pokvari? Da li se pokvario sam ili je djelo ljudskog faktora? Špekulacija je mnogo.

 

U današnjoj medicini RTG aparat je neophodan u početnoj dijagnostici različitih oboljenja.  Vijek trajanja RTG aparata je otprilike 5 godine, ali sve zavisi i od održavanja i broja ekspozicija.

 

Ako je aparat kvalitetan i ako se dobro održava može trajati puno više, 10,12,13 godina pa i duže – kaže Nedim Kahriman, diplomirani inžinjer medicinske radiologije.

 

Zavod hitne medicinske pomoći sve do 2020.godine nije imao odjel radiologije, iako je imao jednog uposlenika na tom radnom mjestu.

 

2020 godine JU Zavod za hitnu medicinsku pomoc KS dobio je donaciju od strane Svicarske vlade u iznosu 180.000 KM koliko je zapravo košta donirani RTG aparat. Manje od 3 godine kasnije, taj RTG aparat je stavljen na javnu licitaciju.”

 

Radi se upravo o uređaju koji smo mi dobili tada od Švicarske vlade, to je išlo preko Vlade KS i UNDP – kaže Adem Zalihić bivši direktor JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS.
Direktorica Hitne pomoći Jasna Huseinbegović-Musić kaže da su se problemi s aparatom pojavili 2022.godine. U više navrata je servisiran. U oktobru je u potpunosti bio van funkcije.

 

Pozvali su se serviseri iz Siemsa i tada je rečeno da kvar na aparatu košta 70.000 KM. Serviseri su napravili zapisnik i rekli da nema nikakve osnove da se pravi aparat  i da nisu sigurni ukoliko se uloži taj novac da će biti u funkciji.


Softverskim sistemom je RTG zaštićen od prenapona i električnog udara. Kako onda dolazi do kvarova objašnjava Kahriman.

 

Što se tiče tog može biti greška operatera, nas profesionalaca, neko guranje fizičko ili padom materijala na RTG cijev i oštećenje.


Zalihić također smatra da je ljudski faktor zaslužan za kvar skupocjenog uređaja.

 

Ono što kruži među uposlenicima jeste da taj RTG aparat zbog neadekvatne upotrebe je navodno pokvaren. Menadžment je odlučio da ga proda po 35.000 km, a vrijednost tog uređaja je 185.000 KM.


Aparat je samo kratko funkcionirao – kaže Huseinbegović-Musić.

 

Ja sam uputila dopis prema UNDP, iako je on naše vlasništvu, oni su rekli da se slažu, a inžinjeri su bili mišljenja da taj dio koji je jedini ostao ispravan na aparatu može se jedino prodati ne možemo ništa uraditi više od toga.


Zavod hitne pomoći uputio je dopis kantonalnom ministarstvu zdravstva sa prijedlogom nabavke novog RTG uređaja. On je neophodan, a naročito se to pokazalo u godinama pandemije.

 

Video pogledajte na linku

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook