Otkrili

Izraelci priznali: Da, odugovlačimo s kopnenom invazijom, a ovo je glavni razlog!

Hronika24.10.23, 17:11h

Izraelci priznali: Da, odugovlačimo s kopnenom invazijom, a ovo je glavni razlog!
To bi dovelo do toga da Izraelske obrambene snage (IDF) "padnu u sve zamke koje je pažljivo pripremio Hamas", rekao je on na briefingu za medije u gradu Sderotu, u blizini Gaze

 

 

Izrael ne žuri prije pokretanja kopnene invazije na Gazu jer bi njihove snage "upale u smrtonosnu zamku" koju je postavio Hamas da su ušle prebrzo, rekao je visoki izraelski diplomat.

 

Emmanuel Nahshon, viši dužnosnik u ministarstvu vanjskih poslova, rekao je također da "nije loša stvar" da oružane snage djeluju sporo zbog krize s taocima.

 

Diplomat je odgovarao na pitanje Sky Newsa o tome je li izraelska vlada odgodila očekivani kopneni napad na palestinsku enklavu zbog talaca i zabrinutosti među saveznicima - poput SAD-a i Velike Britanije - da će izraelska vojna akcija dovesti do regionalne eskalacije.

 

Nahshon, viši zamjenik glavnog direktora za javnu diplomaciju u izraelskom ministarstvu vanjskih poslova, rekao je da je napad Hamasa osmišljen da prvo terorizira izraelski narod, a zatim da gurne političke i vojne vođe da prebrzo pošalju vojnike u Gazu.

 

To bi dovelo do toga da Izraelske obrambene snage (IDF) "padnu u sve zamke koje je pažljivo pripremio Hamas", rekao je on na briefingu za medije u gradu Sderotu, u blizini Gaze.

 

- Znamo da bismo, da smo ušli u Pojas Gaze prvog, drugog ili trećeg dana, upali u smrtonosne zamke, a to bi također značilo i vrlo važne gubitke u pogledu izraelskih vojnika - kaže.

 

Potpuna kopnena invazija na Gazu nije bio glavni scenarij za koji su se izraelske snage pripremale posljednjih godina, signalizirao je viši diplomat.

 

- Ovo nije bio način na koji smo zamislili naše odnose s regijom. Stoga moramo pripremiti vojnike. Također moramo imati maksimalnu inteligenciju kako bismo točno shvatili sa čime imamo posla - ističe, prenosi Jutarnji.

 

Umanjio je špekulacije u izraelskim medijima o napetostima između vojske i ureda premijera oko vremena kopnenog upada.

 

- Čekajući... dobivamo stalno odobravanje i potporu međunarodne zajednice... međunarodna zajednica stoji uz Izrael, a mi ne žurimo i mislim da je to vjerodostojno - navodi.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook