odgovor na katarske posredničke napore

Hamas oslobodio dvoje američkih talaca, majku i kćerku: 'Tvrdnje Bidena i njegove fašističke administracije su lažne'

Front20.10.23, 20:20h

Hamas oslobodio dvoje američkih talaca, majku i kćerku: 'Tvrdnje Bidena i njegove fašističke administracije su lažne'
Abu Ubaida je saopćio da je Hamas oslobodio američke građanke "iz humanitarnih razloga i kako bi dokazao američkom narodu i svijetu da su tvrdnje Bidena i njegove fašističke administracije lažne i neosnovane"

 

 


Hamasovo oružano krilo, Brigade Iz el-Deen al-Kasam, oslobodilo je dvoje američkih talaca, majku i kćerku,"iz humanitarnih razloga", kao odgovor na katarske posredničke napore, navodi u saopćenju portparol palestinske grupe Abu Ubaida u petak.


Abu Ubaida je saopćio da je Hamas oslobodio američke građanke "iz humanitarnih razloga i kako bi dokazao američkom narodu i svijetu da su tvrdnje Bidena i njegove fašističke administracije lažne i neosnovane".


Izrael je odgovorio na talačku krizu i divljanje Hamasovih naoružanih napadača 7. oktobra koji su ubili 1.400 Izraelaca napadajući Gazu zračnim udarima, ubijajući više od 4.000 ljudi, i saopćio je da će raditi na oslobađanju talaca dok će istovremeno zbrisati Hamas s lica zemlje.


Izrael također tvrdi da neće biti kraja njegovoj potpunoj blokadi enklave ukoliko izraelski taoci ne budu oslobođeni.


Hamas kaže da ima 200 talaca i da ih još 50 drže druge naoružane grupe u enklavi. Navodi da je više od 20 talaca ubijeno u izraelskim zračnim napadima, ali grupa nije pružila više detalj, prenosi Reuters.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook