Crna lista

Nakon oca Milorada, SAD uvele sankcije Igoru i Gorici Dodik

Front20.10.23, 16:41h

Nakon oca Milorada, SAD uvele sankcije Igoru i Gorici Dodik
Kako navode iz ministarstva sankcije su uvedene “proruskom nacionalističkom lideru bosanskih Srba” kao i drugim pojedincima i entitetima koje se dovode u vezu sa njim

 

 

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država uvelo je nove sankcije za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.
 

Kako navode iz ministarstva sankcije su uvedene “proruskom nacionalističkom lideru bosanskih Srba” kao i drugim pojedincima i entitetima koje se dovode u vezu sa njim.
 

SAD su protiv Dodika uvele sankcije i 5. januara 2022. godine, kao i 17. jula 2017. godine zbog opstruiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.
 

Na spisku ministarstva nalaze se i Gorica i Igor Dodik, inače kćerka i sin predsjednika Republike Srpske.
 

Pored njih na spisku se nalaze i restoran “Agape” u vlasništvu Gorice i Ivane Dodik, kompanija “Agrovoće” koja se dovodi u vezu sa Goricom, kao i kompanija “Fruit Eco” koja se dovodi u vezu sa Igorom Dodikom, ali i kompanija “Global Liberty” koja se dovode u vezu sa Igorom i Goricom.
 

Dodik se također nalazi i pod sankcijama Velike Britanije.

 

- Danas je Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD na listu uvrstio dvije osobe i četiri kompanije koje čine jezgru mreže podrške posebno označenog državljanina i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Pripadnici ove mreže, među kojima su Dodikova punoljetna djeca, omogućavaju nastavak Dodikovog korumpiranog djelovanja u bosanskohercegovačkom entitetu RS, što mu omogućava da izvlači javna sredstva iz RS s ciljem sopstvenog bogaćenja i bogaćenja njegove porodice na račun građana BiH i funkcionalnih vlasti u zemlji - saopštili su iz Ambasade SAD-a.

 

Kompletno obrazloženje pročitajte OVDJE.

 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook