Sjednica NSRS

'U toku je opšti napad na RS!' Cvijanović i Dodik opet zabrinuti za vitalni entitetski interes, a bačena i kletva

Front20.10.23, 11:45h

'U toku je opšti napad na RS!'  Cvijanović i Dodik opet zabrinuti za vitalni entitetski interes, a bačena i kletva
Izazvalo je tu burnu reakciju opozicionog poslanika Nebojše Vukanovića koji mu je dobacio "da niko nema pravo da baca bilo kakva prokletstva". Dodik mu je na to uzvratio: "Bit će vremena da se ja i ti na razne načine... Bojim se ako te negdje sretnem šta će se desiti"

 


U Banjoj Luci je počela posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Željke Cvijanović.


Na prijedlogu dnevnog reda je tačka "Prijedlog odluke o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva BiH iz RS po kojoj je Zaključak Predsjedništva BiH u povodu eskalacije napada organa entiteta RS na temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanja ustavnopravnog poretka države Bosne i Hercegovine, usvojen bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva BiH 10. oktobra, veoma štetan po vitalne interese RS", piše Raport.rs.


Enitetski interes


Zaključak Predsjedništva BiH su podržala preostala dva člana Željko Komšić i Denis Bećirović, dok je Cvijanović odlučila pokrenuti zaštitu vitalnog entitetskog interesa.


"Smatram da je zaključak ne samo neistinit i da na maliciozan način pokušava predstaviti političku situaciju u BiH već i da je usmjeren na realizaciju ciljeva unitarističke politike koju zastupaju politički akteri sa sjedištem u Sarajevu", kaže Cvijanović, dodajući da se pokušavavaju političari iz RS označiti kao isključivi krivci za krizu u BIH.


"Tu je i lažna optužba da su institucije RS usmjerene na ugrožavanje Daytonskog sporazuma i Ustavnog poretka BiH.


Predlagači prizivaju sankcije za pojedince i institucije RS od strane Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i OHR-a", kaže Cvijanović, koja smatra da im u tome pomažu i pojedini strani faktori.


Obrušila se u dijelu govora i na visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta te pozvala poslanike (više ih je od 70 na sjednici) da usvoje njen zahtjev.


Loši odnosi


Za govornicu je izašao i predsjednik RS Milorad Dodik, koji je rekao da je u toku opšti napad na RS, prije svega na imovinu.


Rekao je i da "odnosi sa bošnjačkim političarima odavno nisu bili gori".


Po Ustavu BiH, Narodna skupština RS razmatra Izjavu člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda i ukoliko je deset dana od dana prosljeđivanja potvrdi dvotrećinskom većinom, osporena odluka Predsjedništva BiH ne stupa na snagu, pojašnjeno je iz NSRS.

 

U svjetlu toga, predsjednik RS je rekao da očekuje da će zahtjev biti usvojen odmah, bez diskusije, izuzimajući, kako kaže "bošnjačke predstavnike u Skupštini koji imaju pravo na svoj stav".


No, što se tiče poslanika srpske nacionalnosti, rekao je sljedeće: "Svaki Srbin koji ovo ne podrži nek je proklet".


Izazvalo je tu burnu reakciju opozicionog poslanika Nebojše Vukanovića koji mu je dobacio "da niko nema pravo da baca bilo kakva prokletstva".


Dodik mu je na to uzvratio:


"Bit će vremena da se ja i ti na razne načine... Bojim se ako te negdje sretnem šta će se desiti".


(DEPO PO)RTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 79

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još