ODLUČENO

Slovenija uvodi kontrole na granici s Hrvatskom: Еvo kada počinju

Hronika19.10.23, 17:03h

Slovenija uvodi kontrole na granici s Hrvatskom: Еvo kada počinju
Zbog migracijskog pritiska, ali i zbog situacije na Bliskom istoku, nekoliko je zemalja uvelo ili odlučilo produžiti kontrole na unutrašnjim šengenskim granicama


Slovenska je vlada na današnjoj sjednici izglasala uvođenje kontrola na granicama s Hrvatskom i Mađarskom. Odluka stupa na snagu ove subote, a trajat će 10 dana, s mogućnošću produženja roka.

 

Slovenski ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar sinoć je potvrdio da su o namjeri već izvijestili hrvatske i mađarske kolege.

 

- Riječ je o prijedlogu privremene mjere zbog povećane razine procjene terorističke opasnosti u zemljama EU-a - rekao je Poklukar.

 

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je ranije danas na sjednici Vlade da je riječ o privremenim mjerama koje uvodi već devet država članica ЕU.

 

- Šengen nije gotov, ali ima problem. Uvođenje graničnih kontrola nije novitet, do njega dolazi zbog migracijskih trendova i procjena o pojačanim bezbjednosnim prijetnjama zbog terorizma -  naveo je Plenković.

 

Zbog migracijskog pritiska, ali i zbog situacije na Bliskom istoku, nekoliko je zemalja uvelo ili odlučilo produžiti kontrole na unutrašnjim šengenskim granicama.

 

Italija je ranije obavijestila Sloveniju da zbog promijenjene situacije u Europi i na Bliskom istoku uvodi kontrolu na granici.

 

(N1.HR/DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook