RAT NA BLISKOM ISTOKU

Hoće li Izrael napasti Libanon? Škotska prva u Evropi otvara vrata izbjeglicama iz Gaze!

Front18.10.23, 21:31h

Hoće li Izrael napasti Libanon? Škotska prva u Evropi otvara vrata izbjeglicama iz Gaze!
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan se u srijedu žestoko obrušio na Vijeće sigurnosti UN-a jer nije usvojilo rezoluciju kojom se tražio prekid sukoba Palestinaca i Izraela radi dopreme humanitarne pomoći civilima u Gazi

 

 

 
U izraelskom zračnom napadu na bolnicu u Gazi u utorak navečer ubijene su stotine ljudi, objavile su lokalne vlasti, a UN je izvijestio da su Izraelci pogodili i jednu od škola koja služi kao sklonište. Šef civilne zaštite je televiziji Al-Jazeera izjavio da je u napadu ubijeno i ranjeno najmanje 500 ljudi.


Ključne današnje događaje sumira N1:


21:02 - Zapovjednik izraelske vojske: Ovaj rat neće biti kratak


Načelnik Glavnog stožera izraelskih odbrambenih snaga Herzi Halevi upozorio je tijekom današnjeg razgovora s vojnicima kako sukob s Hamasom neće brzo završiti.

 

"Ovo neće biti kratko. Čak i ako budemo morali proširiti kampanju u slučaju da se drugi neprijatelj uključi, znat ćemo kako postupiti", kazao je Halevi vojnicima tijekom posjeta zračnoj bazi Tel Nof blizu Rehovota.


Dodao je da Izrael "radi u skladu sa zakonom". "Svi smo mi bijesni, ali djelujemo razumom. Borimo se ustrajno i ostajemo ljudi, za razliku od druge strane koja se bori kao životinje", naglasio je.


20:53 - Škotska prva zemlja koja je otvorila vrata izbjeglicama iz Gaze


"Narod Gaze je ponosan narod. Mnogi ne žele da odu i ne bi trebali. Ali za one raseljene, koji žele da odu, trebalo bi da postoji svetska šema za izbeglice. Škotska je voljna biti mjesto utočišta i prva zemlja koja će primiti te izbjeglice." kazao je premijer Škotske Humza Yousaf.
 
 
20:47 - Erdogan: To se može nazvati genocidom


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan se u srijedu žestoko obrušio na Vijeće sigurnosti UN-a jer nije usvojilo rezoluciju kojom se tražio prekid sukoba Palestinaca i Izraela radi dopreme humanitarne pomoći civilima u Gazi.


Erdogan je na društvenoj mreži X napisao da je turska nastojanja za smirivanjem situacije omelo "kolektivno kažnjavanje Palestinaca" kroz izraelske zračne udare i raspoređivanje američkih nosača aviona u regiji.


"Vijeće sigurnosti UN-a, koje je sve neučinkovitije, još jednom nije ispunilo svoju dužnost", rekao je Erdogan.


"Zapadne zemlje nisu poduzele ništa, osim što dolijevaju ulje na vatru", dodao je, istovremeno kritizirajući "pristrano" izvještavanje medija o sukobu.


Erdogan je u utorak navečer rekao da je napad na bolnicu u Gazi primjer "da izraelski napadi krše najosnovnija ljudska prava". Izrael je za napad optužio palestinske militante.


U srijedu je rekao da se to može smatrati genocidom, upotrijebivši taj izraz prvi put od početka sukoba, no ovaj put nije izrjekom rekao da je Izrael počinio taj napad.


20:06 - Američki State Department pozvao je danas državljane SAD-a da ne putuju u Libanon


“Preporučujemo da građani SAD-a u Libanonu naprave odgovarajuće aranžmane za napuštanje zemlje; komercijalne opcije trenutno ostaju dostupne. Preporučujemo i to da građani SAD-a koji ne odluče napustiti Libanon – pripreme planove za vanredne situacije”, naveli su u saopštenju State Departmenta.


Nastavak i više detalja čitajte ovdje.


(DEPO PORTAL/ad/Foto:Arhiv)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook