Šta slijedi?

Ministar trgovine FBiH: 'Zamrzavanje marži ne znači da neće doći do poskupljenja već da neće biti 'divljanja' cijena'

Biznis Klub18.10.23, 16:04h

Ministar trgovine FBiH: 'Zamrzavanje marži ne znači da neće doći do poskupljenja već da neće biti 'divljanja' cijena'
Ove mjere Vlade FBiH uvedene su nakon što je potrošačka korpa porasla drastično u odnosu na prethodnih nekoliko godina, te nakon što su i pojedine zemlje regije krenule provoditi politike pomoći građanima

 

Glavni federalni inspektor Elmir Ramić najavio je pooštrene kontrole, nakon što je 12. oktobra na snagu stupila odluka Vlade FBiH o zamrzavanju marži na 15 artikala, mahom osnovnih životnih namirnica, prenosi N1.

 

Federalna uprava za inspekcijske poslove kontaktirala je kantonalne uprave, kao i gradske i općinske inspektore a informacije koje dolaze s terena ukazuju na to da se Odluka poštuje, da nema puno prekršaja, ističe glavni federalni inspektor.

 

- Cijene proizvoda koje su obuhvaćene Odlukom idu dole - kaže Ramić.

 

Trgovci su izvršili korekcije cijena. Riječ je o cijenama mlijeka, ulja, brašna, riže, deterdženata.

 

- Našim analizama prije donošenja marži, ustanovljene su bile puno veće marže nego što su sada propisane ovom Odlukom - tvrdi inspektor.

 

Odluka Vlade traje do 21.12. a ministar trgovine FBiH, Amir Hasičević pojašnjava kako to ne znači da “neće doći do poskupljenja, nego znači da se kontroliše povećanje cijena, nema više divljanja cijena, bez obzira na to da li je došlo ili nije došlo do poremećaja na tržištu”.

 

- Svjedoci smo svih dešavanja. Danas smo razgovarali i o mjeri zaključavanja cijena, danas tu imamo 34 proizvoda, no nakon razgovora s proizvođačima, ova mjera će sigurno biti proširena. Tehnika te mjere je sljedeća: odabrat će se jasno konkretna grupa od 34+ proizvoda gdje će se jasno definisati krajnja cijena koja će biti manja u odnosu na postojeću cijenu i ta cijena će biti jasno definisana, biće označena na policama kao zaključana cijena, kao dio te mjere i neće se mijenjati do isteka ovog perioda. Uključit ćemo u to i domaće proizvođače i distributere i maloprodaju kako bismo postigli što bolji efekar -  ističe ministar trgovine.

 

Ove mjere Vlade FBiH uvedene su nakon što je potrošačka korpa porasla drastično u odnosu na prethodnih nekoliko godina, te nakon što su i pojedine zemlje regije krenule provoditi politike pomoći građanima.

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook