Predsjednik SAD-a sa Netanyahuom

Biden o izraelskom napadu na bolnicu u Gazi: Čini se da ga je izvela druga strana

Front18.10.23, 11:37h

Biden o izraelskom napadu na bolnicu u Gazi: Čini se da ga je izvela druga strana
Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u srijedu da će Washington pružiti Izraelu sve što mu je potrebno za odbranu dok vodi rat protiv palestinske militantne grupe Hamas

 

 

Američki predsjednik Joe Biden sletio je u srijedu u Tel Aviv u posjetu solidarnosti nakon napada Hamasa, pod sjenom smrtonosne eksplozije u bolnici u Gazi koja je dodatno rasplamsala regionalne tenzije.

 

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu lično je dočekao Bidena na pisti, zagrlivši američkog predsjednika koji je zatim zagrlio Netanyahua.

 

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zahvalio je u srijedu gostujućem američkom predsjedniku Joeu Bidenu na njegovoj "nedvosmislenoj podršci" u ratu u Gazi i iznio mu ažurirani broj poginulih u Hamasovom napadu. 

 

- Želim vam zahvaliti što ste danas došli ovdje i na nedvosmislenoj podršci koju ste dali Izraelu u ovim teškim vremenima. To je podrška koja odražava ogromnu volju američkog naroda. Vidio sam vašu podršku svaki dan i dubinu i širinu saradnje koju imamo od početka koja je zaista bez presedana u historiji velikog savezništva između naša dva naroda - rekao je Netanyahu obraćajući se Bidenu. 

 

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u srijedu da će Washington pružiti Izraelu sve što mu je potrebno za odbranu dok vodi rat protiv palestinske militantne grupe Hamas.

 

Biden, koji je sletio u Izrael i sastao se s premijerom Benjaminom Netanyahuom rano u srijedu, rekao je da se "Hamas ponio gore i od grupe Islamska država zbog ubistava izraelskih civila u iznenadnom napadu 7. oktobra koji je prouzrokovao najnovije izraelsko-palestinsko nasilje."

 

Biden je u srijedu u svojoj solidarnoj posjeti Izraelu podržao tvrdnju svog saveznika Izraela "da su palestinski militanti izazvali razorni udar na bolnicu u Gazi", dodajući da je Hamas donio "samo patnju".

 

-Duboko sam ožalošćen i ogorčen jučerašnjom eksplozijom u bolnici u Gazi. A na osnovu onoga što sam vidio, čini se da je to uradio neko drugi, a ne vaše snage - rekao je Biden tokom susreta obraćajući se direktno Netanyahuu na konferenciji za medije. 

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 22

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još