burno u zdk

Smijenjena vlada i premijerka Amra Mehmedić, a već se šuška i ko je novi mandatar

Front17.10.23, 16:28h

Smijenjena vlada i premijerka Amra Mehmedić, a već se šuška i ko je novi mandatar
Zastupnici su, osim smjene Vlade ZDK, a na prijedlog zamjenika predsjedavajućeg Gorana Bulajića, izglasali novi zaključak kojim se detaljnije precizira prošlosjedmični zaključak te se osigurava da je smijenjena vlada, ustanove i poduzeća kojima je osnivač ZDK u narednom periodu ne preuzima nove financijske obveze i ne vrši nova zapošljavanja

 

 

 

Skupština Zeničko-dobojskog kantona izglasala je na današnjem hitnom zasjedanju smjenu kantonalnih vlada, koju je od decembra prošle godine predvodila premijerka Amra Mehmedić iz Bosanskohercegovačke inicijative - Kasumović Fuad.


Zastupnici su, prethodno, prošle srijede izglasali nepovjerenje Vladi, a nakon današnje promjene nova parlamentarna većina koju predvodi Stranka demokratske akcije (Demokratska fronta, Savez za bolju budućnost te samostalni zastupnici Ivo Tadić, Amela Granić i Alen Kapković), u narednom periodu će imenovati novu Vladu, piše Faktor.ba.


Novu će vladu predvoditi kadar SDA pa ta stranka u narednim danima treba imenovati mandatara.


Kako je objasnio predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić, premijerka Amra Mehmedić, nakon prošlosedmičnog izglasavanja nepovjerenja, nije prihvatila poziv nove skupštinske većine te nije podnijela ostavku, a što je bilo neophodno za nastavak procedure promjene vlasti u tom kantonu.


Zastupnici su, osim smjene Vlade ZDK, a na prijedlog zamjenika predsjedavajućeg Gorana Bulajića, izglasali novi zaključak kojim se detaljnije precizira prošlosjedmični zaključak te se osigurava da je smijenjena vlada, ustanove i poduzeća kojima je osnivač ZDK u narednom periodu ne preuzima nove financijske obveze i ne vrši nova zapošljavanja.


Kako Faktor nezvanično saznaje, najizglednije je da će mandatar nove vlade u ZDK biti Nezir Pivić, aktuelni federalni zastupnik.


Na pitanje Fakorta Pivić nije potvrdio ove navode, ali ih nije ni negirao.


- Kantonalni odbor još nije zasijedao - kazao je kratko.


Kako prenosi N1, bivša premijerka je novu većinu optužila je za kršenje Poslovnika Skupštine ZDK.


“Izglasani zaključci su izazvali velike nedoumice u smislu pravnog tumačenja. Skupština je izglasala nepovjerenje Vladi ZDK i tražila da Vlada ZDK podnese ostavku, Zatim su donijeli zaključak o oduzimanju svih ovlasti Vladi u tehničkom mandatu, a koju akti, propisi, Ustav i Zakon o Vladi ZDK ne definišu. Nalazimo se u situaciji u kojoj se nikada nismo našli i ući ćemo u historiji po ovome. Skupština je tražila ostavku Vlade, a u Ustavu i Poslovniku nije propisan rok. Zastupnici SDA su sudili da to mora biti odmah”, navela je sada već bivša premijerka.


Mehmedić je navela kako su čekali sastanak Zakonodavnopravne komisije kako bi znali kako da postupe te je izrazila žaljenje što nije bilo komunikacije s novim rukovodstvom.


Potom je otkrila i zbog čega je oklijevala da podnese ostavku.


“Ja sam prva nestranačaka premijerka ZDK. Razlog zbog čega sam oklijevala da podnesem ostakvu je taj jer nemamo novog mandatara i ne znamo kada će biti imenovana nova vlada, a nemamo definisan tehnički mandat. To imate u KS. Smatrala sam nedogovornim prema grđanima ZDK da podnesem ostavku, a da ne znam u kojem pravcu idemo”, kazala je Mehmedić.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!