VIDEO/ razgovori o zapadnom balkanu

Krišto: Samit u Tirani prilika da se riješe problemi unutar regije i omogući proširenje EU

Front16.10.23, 20:22h

Krišto: Samit u Tirani prilika da se riješe problemi unutar regije i omogući proširenje EU
Tokom boravka u Tirani, predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto održala je niz bilateralnih susreta

 

 


Predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto prsustvovala je danas Samitu o zapadnom Balkanu u okviru Berlinskog procesa koji je održan u Tirani (Republika Albanija).


Teme Samita bile su jačanje regionalne suradnje, ubrzanje procesa evropskih integracija te digitalna i zelena transformacija gospodarstava zapadnog Balkana.


- Prije svega, danas smo razgovarali, o bileteralnim odnosima u okviru zemalja regije  i biletralnim odnosima unutar zemalja članica Europske unije, o problemima i izazovima sa kojima se svi suočavamo. Upravo taj Berlinski samit je prilika da kroz ovakve forume pristupimo zajedničkom rješavanju svih problema i izazova sa kojima se nosima, kako zemlje regije tako i zemlje članice Europske unije. Danas smo čuli mnogo tema i problema, ali sve ovo skupa je vodilo ka tome kako doći do zajedničkog cilja koji je proširenje Evropske unije na zemlje regije, odnosno pristupanje procesima Europske unije – kazala je Krišto.


Navela je da je današanji sastanak bio prilika da se kroz ovakve forume i procese rješavaju problemi i izazovi i da je to put kako da se riješe problemi i unutar same regije, a i u smislu procesa proširenja na ove zemlje untar europske obitelji.

 

kristo-samit-u-tirani-okt-2023


- Na tom putu nas  čeka ogroman posao. Veliki su problemi, izazovi sa kojima se nose svaka zemlja pojedinačno, a i svi zajedno. Nekako se odnosi u pojedinim zemljama unutar regije reflektiraju na odnose druge, a sve se opet reflektira na odnose unutar same Europske unije. Stoga smatrm da je zadatak da nastavimo sa stvaranjem uvjeta koji koje je pred nas postavila Europska unija, da poštujemo pricipe i načela i da je to put do toga, da svi oni problemi sa kojima se suočavamo ne bi trebalo biti nikava vrsta prepreke niti izazov kada je u pitanju proces proširenja na zemlje regije - kazala je Krišto.


Navela je da je u okviru današenjeg Samita potpisan četvrti sporazum o priznaju stručnih kvalifikacija, medicinskih sestara, veterinara, farmaceuta i babica.

 

- Korak smo bliže kad su u pitanju zemlje regije, u smislu formiranja regionalnog tržišta, a što je opet pretpostavka za ulaz i stavaranje u jedinstvano europsko tržište - kazala je Krišto.


Naglaslila je delagacija iz Bosne i Hercegovine, na Samit došla sa jedinstvenim stavom, bez obzira na izazove s kojioma se nosi.  


Tokom boravka u Tirani, predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto održala je niz bilateralnih susreta.

 

 

(FENA/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još