UZDRMAN PREDSJEDNIK SRBIJE

Zašto Aleksandar Vučić žuri sa decembarskim izborima? Može li izgubiti Beograd?

Front16.10.23, 11:49h

Zašto Aleksandar Vučić žuri sa decembarskim izborima? Može li izgubiti Beograd?
Zašto se Vučić odlučio za izbore u trenutku kada Srbija ima veliku inflaciju i kada je paravojna akcija u Banjskoj na Kosovu uzdrmala njegov položaj na domaćoj i na međunarodnoj sceni?

 

 


Tema najnovijeg Mosta Radija Mosta Radija Slobodna Evropa bila je zašto predsjednik Srbije Aleksandar Vučić žuri da održi vanredne izbore do kraja godine. Sagovornici su bili Ognjen Radonjić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, i Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku iz Beograda.


Bilo je riječi o tome zašto se Vučić odlučio za izbore u trenutku kada Srbija ima veliku inflaciju i kada je paravojna akcija u Banjskoj na Kosovu uzdrmala njegov položaj na domaćoj i na međunarodnoj sceni, da li se nada da će izbori baciti u zasjenak fijasko u Banjskoj, da li interna istraživanja javnog mnjenja pokazuju da mu je počeo da pada rejting, pa žuri na izbore jer se boji da bi na proljeće bio u još nepovoljnijoj situaciji i da li će poklon od 20.000 dinara, koji će penzioneri dobiti početkom decembra, doneti Vučiću sigurne glasove.


Razgovaralo se i o tome u kojoj meri su protesti protiv nasilja ojačali proevropske stranke, da li proevropska opozicija mora izaći na izbore u jednoj koloni ako želi da postigne uspjeh, zašto je Vučić uvjeren da će na izborima stalno da pobjeđuje opoziciju, kao i o tome da li bi eventualna pobjeda opozicije u Beogradu bila veliki udar za Aleksandra Vučića.


Omer Karabeg: Kad je Vučić najavio da će se izbori održati 17. decembra mnogi su se pitali zašto on ide na izbore u trenutku kada ima na vratu paravojnu akciju u Banjskoj na Kosovu, čiji se motivi još uvek ne znaju, i kada protesti protiv nasilja još uvijek traju. Te dvije stvari mu nikako ne idu u prilog.


Ognjen Radonjić: Što se tiče protesta, mislim da se taj efekat iscrpio. Taj pritisak nije više ni dovoljno velik, ni dovoljno snažan i ne shvatam zašto se protesti još uvijek održavaju. Krenulo se sa zahtjevima za smenu članova REM-a, ministra policije i šefa BIA-e i sve vrijeme se govorilo da neće biti izbora dok se ti zahtjevi ne ispune. I onda odjednom, bukvalno preko noći, nastane preokret i organizatori protesta kažu - hoćemo izbore. Pri tome nije mi jasno zašto se zahtijevaju izbori i na parlamentarnom nivou i u Beogradu.


Mislim da bi za opoziciju bilo dobro da se izbori razdvoje. Jedna je logika kada se glasa na nivou republike, a druga kada se glasa na nivou lokala. Ako se izbori spajaju, onda preovlađuju nacionalne teme i emocije, a u zapećak odlaze lokalni problemi koji su od značaja za svakodnevnicu građana. Mislim da je to win-win pozicija za predsjednika Vučića zato što se dnevnog reda skida smjena direktora BIA koji je u međuvremenu dospio na američku crnu listu i ministra policije za koga postoje ozbiljne indicije da je umiješan u slučaj gajenja marihuane na plantaži Jovanjica. S druge strane, raspisivanjem izbora skreće se pažnja sa velikog incidenta u Banjskoj što Vučiću jako odgovara.


Dragan Popović: Nisam očekivao da će Vučić da raspiše izbore do kraja godine jer mu trenutna situacija u društvu ne ide u prilog. Ove godine su se dogodile velike stvari koje izmiču njegovoj kontroli, počevši od masovnih ubistava u maju, pa sve do Banjske. Mislim da Vučić više ne drži sve konce u rukama što je i logično jer je napravio piramidalnu strukturu vlasti gdje sam o svemu odlučuje. I htio-ne htio u jednom trenutku stvari počnu da mu izmiču iz ruku.


Propao mu je plan za pravljenje famoznog Narodnog pokreta za državu. Više se i ne pominje. To je prva velika inicijativa Aleksandra Vučića koja je propala. Čudi me da je najavio izbore za 17. decembar dva dana nakon najave velikih poskupljenja u situaciji kada imamo veliku inflaciju i kada je siromaštvo sve veće. To nije u skladu sa njegovim dosadašnjim dosta vještim manevrisanjem i političkim marketingom.


Mislim da ga je i Banjska dosta uzdrmala. Po prvi put Vučić je u očima međunarodne zajednice prestao da bude faktor mira i stabilnosti i postao je izazivač nestabilnosti u regionu. Naravno, mi znamo da je on oduvijek bio palikuća koji se posle pretvarao da je vatrogasac. Ali u očima međunarodne zajednice on je do sada bio neko ko može da brzo spriječi krizu. Sada je situacija potpuno drugačija i vjerujem da ga je sve to uzdrmalo. Ali, sve su to spekulacije. Teško je znato šta je sve uticalo na njegovu odluku. Možda i istraživanja javnog mnjenja jer on ih prati na dnevnom nivou i gotovo svaki njegov politički potez je vezan za to kako će birači da reaguju.


Nastavak Mosta RSE čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 22

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još