Rat bukti

Kreće lov na šefa Hamasa u Gazi: 'On je naš Osama bin Laden'

Hronika15.10.23, 12:11h

Kreće lov na šefa Hamasa u Gazi: 'On je naš Osama bin Laden'
Izrael ga je više puta hapsio, a u izraelskim zatvorima je proveo 24 godine. Oslobođen je 2011. u sklopu razmjene zarobljenika u zamjenu za izraelskog vojnika Gilada Šalita

 

 

Izraelske trupe u subotu su lovile komandanta Hamasa kojeg opisuju kao palestinskog Osamu bin Ladena. Obećavaju da će ga pronaći gdje god se skrivao i ističu da su mu dani odbrojani, a u pitanju je Jahja Sinvar.

 

Jahja Sinvar (60) trenutno je šef Hamasa u Pojasu Gaze.

 

Izrael ga je više puta hapsio, a u izraelskim zatvorima je proveo 24 godine. Oslobođen je 2011. u sklopu razmjene zarobljenika u zamjenu za izraelskog vojnika Gilada Šalita.

 

Upravo  Sinvar smatraju u Izraelu odgovornim za ubistvo 1.300 Izraelaca u napadu 7. oktobra.

 

- Jahja Sinvar je lice zla. On je glavni mozak ovoga, baš kao što je bio i bin Laden. Svoju karijeru je izgradio na ubijanju Palestinaca kada je shvatio da su kolaboracionisti. Tako je postao poznat kao koljač iz Kan Junisa - rekao je portparol Izraelskih obrambenih snaga Ričard Heht.

 

Heht je rekao da se izraelske trupe neće smiriti dok god Sinvar ne bude pronađen i ubijen.

 

Sinvara su i Sjedinjene Države proglasile teroristom 2015. godine.

 

Glavni portparol IDF-a, kontraadmiral Hagari, obećao je da će na Sinvara pokrenut lov kakav nije viđen u historiji Izraela.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 84

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još