Osuđivan ranije

Srbin iz Bosne regrutira plaćenike za rat protiv Ukrajine i prijeti 'dolaskom na Kosovo'

Hronika13.10.23, 16:27h

Srbin iz Bosne regrutira plaćenike za rat protiv Ukrajine i prijeti 'dolaskom na Kosovo'
Velimirović je u Bosni i Hercegovini osuđen zbog otmice 2010. godine. U Banjoj Luci je privođen i 2016. godine zbog vrijeđanja vjernika ispred džamije, zbog čega je kažnjen novčanom kaznom

 

 

Aleksandar Velimirović, koji se ranije zvao Ljubiša Božić, iz Banje Luke, tvrdi da je u Ukrajini formirao odred Sova, jedinicu koja na ruskoj strani ratuje protiv ukrajinskih snaga na istoku zemlje, piše RSE.

 

O Velimiroviću je Radio Slobodna Evropa pisao u maju 2023., razotkrivši kako je ovaj državljanin Bosne i Hercegovine, koji je ranije kažnjavan, promijenio identitet i otišao na ratište u Ukrajinu u okvirima ruske vojske, što je prema Krivičnom zakonu BiH kažnjivo.

 

Ranije je Velimirović, nekada Božić, više puta hapšen, jednom osuđen zbog otmice, a vodila se istraga protiv njega i zbog sumnje da je i prije ruske invazije 2022. na Ukrajinu, ratovao na istoku ove zemlje.

 

Skoro pola godine nakon priče RSE, Velimirović javno, na društvenim mrežama, govori o razlozima promjene identiteta i detaljima svoga boravka u Ukrajini.

 

U videu koji je objavljen na kanalima Miodraga Žarkovića, Srbina koji izvještava isključivo s ruske strane o situaciji na istoku Ukrajine, Velimirović, krajem septembra, kaže da je promijenio ime kako bi pokazao da "može proći granice i doći do Rusije", nakon što je, zbog ranijih kriminalnih aktivnosti imao probleme s ulaskom u neke države.

 

- Mi možemo da promijenimo ime i novi identitet i da pođemo. Sjeo u auto, uzeo još jednog Srbina... Mi smo prošli kroz Evropu, ja sam rizikovao, vidim – prolazi. Zvao sam se Ljubiša Božić. (...) Stigao sam ovdje kao Saša (Aleksandar) Velimirović - ispričao je u videu državljanin BiH.

 

Autor videa naveo je da je snimak nastao u Donbasu, ukrajinskoj regiji čiji su dijelovi pod kontrolom proruskih separatista i Rusije.

 

Velimirović je u Bosni i Hercegovini osuđen zbog otmice 2010. godine. U Banjoj Luci je privođen i 2016. godine zbog vrijeđanja vjernika ispred džamije, zbog čega je kažnjen novčanom kaznom.

 

U septembru 2020. uhapšen je na Aerodromu u Sarajevu. Nakon ispitivanja u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), koja inače postupa u slučajevima sumnje na sudjelovanje na stranim ratištima, predan je Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine. Iz Tužiteljstva su za RSE ranije rekli da je donesena naredba o obustavi ove istrage zbog nedovoljno dokaza.

 

Nakon što je Velimirović za RSE rekao da je u Ukrajini, a potom i javno objavio na društvenim mrežama da ratuje na strani Rusije, iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine kažu da rade na više predmeta u vezi s odlaskom na strana ratišta, ali nisu mogli dati više informacija o Velimiroviću.

 

- S obzirom da su predmeti u fazi prijave ili istrage, javnosti ne možemo davati više detalja o identitetu ovih osoba, dok se za to ne steknu procesni uvjeti - rekli su iz Tužiteljstva Bone i Hercegovine za RSE na pitanje o tome je li pokrenuta nova istraga.

 

Prema informacijama do kojih je RSE došao u maju 2023. Tužiteljstvo je istraživalo sedam slučajeva odlazaka bh. državljana na ratište u Ukrajinu.

 

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić je na pitanje o broju osoba koje su otišle na ratište u Ukrajinu za RSE rekao da se "nije bavio tim pitanjima", iako su odlasci na strana ratišta u nadležnosti ovog ministarstva i agencija koje djeluju u okviru Ministarstva.

 

- Apsolutno ne raspolažem sa tačnim informacijama. Nisam se bavio time - rekao je Nešić, koji je ranije kazao da ga raduje suradnja BiH s Rusijom i pozdravljao odlaske Milorada Dodik, predsjednika RS-a, u Rusiju na sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

 

Ostatak teksta možete pročitati ovdje.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 31

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još