KRVAVI RAT

Jezive prijetnje sa obje strane... Netanyahu: Ovo je tek početak... Hamas: Ako ne prestanete, počinjemo sa egzekucijama...!

Front09.10.23, 21:07h

Jezive prijetnje sa obje strane... Netanyahu: Ovo je tek početak... Hamas: Ako ne prestanete, počinjemo sa egzekucijama...!
Benjamin Netanyahu poručio: Ovo je tek početak. Promijenit ćemo Bliski istok. Ono što će Hamas doživjeti bit će teško i grozno! Hamas zaprijetio: Ako ne prestanete napadati civile, počet ćemo s egzekucijama talaca!

 

 


Pregled ključnih događaja krvavog rata između Izraela i Palestine donosi Jutarnji.hr:


- Broj poginulih u sukobu premašio je 1587 - najmanje 900 Izraelaca i 687 Palestinaca


- Broj ozlijeđenih u sukobu veći je od 6300 - ozlijeđeno je 2616 Izraelaca i 3726 Palestinaca


- Benjamin Netanyahu: Ovo je tek početak. Promijenit ćemo Bliski istok. Ono što će Hamas doživjeti bit će teško i grozno!


- Izraelski vojnici ubili su najmanje dvojicu naoružanih napadača koji su prešli libanonsko-izraelsku granicu


- Hamas prijeti: Ako ne prestanete napadati civile, počet ćemo s egzekucijama talaca!


- Europska komisija obustavila slanje paketa financijske pomoći Palestini dok ne istraži napad Hamasa na Izrael


- Egipatski obavještajac: Upozorili smo Izrael da slijedi nešto veliko; Izrael: Nismo ga zaprimili


- IDF: Hamas je počinio ‘najgori masakr u povijesti Izraela‘


- Izraelska vojska tvrdi da je preuzela kontrolu nad svim zajednicama oko Gaze


- Organizirana je najveća mobilizacija u povijesti Izraela: pozvano 300.000 rezervista

 

Ministarstvo zdravstva u Gazi objavilo je da je u izraelskim napadima na to područje poginulo 687 osoba, a da ih je ozlijeđeno 3726, prenosi The Guardian.


Ministarstvo je reklo da je u izraelskim napadima poginulo pet zdravstvenih djelatnika te da ih je ozlijeđeno 10.


Istovremeno, izraelski mediji pišu da je iz kibuca Be‘eri koji je od granice Izraela i Gaze udaljen oko 20 kilometara izvučeno najmanje 100 mrtvih tijela.


Kibuc Be‘eri jedno je od prvih mjesta u koja su Hamasovi militanti u subotu upali.


Europska je komisija obustavila slanje paketa financijske pomoći Palestini dok ne istraži napad Hamasa na Izrael, prenosi CNN.


- Opseg terora i brutalnost protiv Izraela i njegovih ljudi prava je prekretnica - rekao je povjerenik za susjedstvo i proširenje Europske unije Olivér Várhelyi.


- Ne možemo se ponašati kao da se ništa nije dogodilo - dodao je Várhelyi.


Komisija će na razmatranje staviti svoj kompletni razvoj portfelj namijenjen Palestini vrijedan otprilike 691 milijun eura.


To znači da neće biti novih uplata na račun Palestine, svi započeti projekti proći će evaluacija, neće biti novih prijedloga proračuna, a provest će se i sveobuhvati pregled cijelog portfelja.


- Temelji za mir, toleranciju i suživot moraju postati predmet razgovora - rekao je Várhelyi.


- Mržnja, nasilje i glorifikacija terora otrovali su um mnogima. Moramo djelovati, i to odmah - zaključio je povjerenik.


Irska i Luksemburg doveli su u pitanje izjavu Olivera Várhelyija.


- Vidjeli smo izjavu povjerenika za susjedstvo i proširenje Europske unije... prema našem shvaćanju situacije, pojedini povjerenik ne može donijeti takvu jednostranu odluku i ne očekujemo da će se obustaviti slanje pomoći - rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Irske.


Španjolska i Belgija također su bile rezervirane, a Bruxelles je rekao da će Palestina nastaviti primati razvojnu i humanitarnu pomoć.


Nekoliko sati nakon što je Várhelyi rekao svoje, povjerenik EU za krizno upravljanje Janez Lenarčič rekao je da Palestina europsku humanitarnu pomoć primati dokle god joj ona bude trebala.


Zamjenik britanskog premijera Oliver Dowden rekao je da Velika Britanija počela pregledavati pomoć koju šalje Palestini.


Više detalja pratite ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 134

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još