POVODOM VRIJEĐANJA RADNICA BOŠNJAKINJA U SREBRENICI

Jurišić: Neću dozvoliti da budemo saučesnici u još jednom etničkom čišćenju! Melisa Ibrahimović, imate moju podršku!

Front09.10.23, 18:53h

Jurišić: Neću dozvoliti da budemo saučesnici u još jednom etničkom čišćenju! Melisa Ibrahimović, imate moju podršku!
Nisu li napadi na povratnike direktno kršenje Dejtonskog sporazuma, Aneksa VII? U suprotnom, svi zajedno smo saučesnici u još jednom etničkom čišćenju. Ni u profesionalnom ni u ličnom, privatnom kapacitetu to sebi neću dozvoliti - navodi Jurišić u svom saopćenju i poručuje: Melisa Ibrahimović, imate moju podršku!

 


Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Duška Jurišić smatra da je otvoreno vrijeđanje radnica Bošnjakinja na nacionalnoj i vjerskoj osnovi u podružnici u Srebrenici preduzeća „6.novembar“ iz Zvornika ohrabreno izostankom efikasne reakcije tužilaštava na napade na povratnike Fadila i Ajšu Memišević iz Višegrada, Osmana Mehanovića iz Bratunca, Senada Sejfića iz Kamenice u opštini Zvornik. Pritisci na povratnike nastavljeni su pritvaranjem Mirsada Omerovića iz Srebrenice, te prekomjernom upotrebom policijske sile protiv maloljetnog A.J.


Protiv autora Izvještaja o negiranju genocida vodila se medijska kampanja, koja je ugrozila njihovu sigurnost.


Na hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jednoglasno je donesen zaključak o osudi napada na povratnike u Bosni i Hercegovini, te formiranju Komisije, koja je dužna u roku od 45 dana predložiti mjere za zaštitu povratnika. Od tada, 21.9. napadi i pritisci su nastavljeni.


Najgore što se može dogoditi da radnice, koje su javno digle svoj glas zbog vrijeđanja na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, izgube posao, ali i neophodni osjećaj sigurnosti i to ne samo na radnom mjestu kao što se to dogodilo novinarki Kadiri Šakić iz Srebrenice, koja je sa porodicom napustila Bosnu i Hercegovinu.


Odgovornost vlasnika tvornice je da upozori i sankcionira odgovorne za uvrede, na lokalnoj vlasti da pruži osjećaj sigurnosti, na društvu da osudi odgovorne i pruži podršku ugroženima, te gradi toleranciju, a na međunarodnoj zajednici da kontinuirano političke lidere upozorava na važnost poštivanja ljudskih prava i u kontekstu ispunjenja uslova za punopravno članstvo u Evropskoj Uniji. Uostalom, nisu li napadi na povratnike direktno kršenje Dejtonskog sporazuma, Aneksa VII? U suprotnom, svi zajedno smo saučesnici u još jednom etničkom čišćenju. Ni u profesionalnom ni u ličnom, privatnom kapacitetu to sebi neću dozvoliti - navodi Jurišić u svom saopćenju i poručuje: Melisa Ibrahimović, imate moju podršku!

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 38

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još