novčana kazna

Prijetio u kafani pa objavio snimke: Zmaj od Šipova osuđen zbog ugrožavanja sigurnosti Branislava Borenovića!

Hronika09.10.23, 18:31h

Prijetio u kafani pa objavio snimke: Zmaj od Šipova osuđen zbog ugrožavanja sigurnosti Branislava Borenovića!
Optužnica koju je podiglo Tužilaštvo u Banjoj Luci je teretila Grahovca da je 7. oktobra 2022. godine u ugostiteljskom objektu u Šipovu, prilikom praćenja televizijskog prenosa protestnog skupa na kojem je Borenović držao govor, uputio prijetnje: “Da sam znao da ćeš to govoriti, da dođem da te ustrijelim” i “Sto puta bolje ubiti Borenovića, nego Izetbegovića Bakira”

 

 

 

 

Osnovni sud u Mrkonjić Gradu osudio je Iliju Grahovca (64) iz Šipova, poznatog kao Zmaj od Šipova, na novčanu kaznu od 2.000 KM zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti na štetu predsjednika PDP-a Branislava Borenovića.


Optužnica koju je podiglo Tužilaštvo u Banjoj Luci je teretila Grahovca da je 7. oktobra 2022. godine u ugostiteljskom objektu u Šipovu, prilikom praćenja televizijskog prenosa protestnog skupa na kojem je Borenović držao govor, uputio prijetnje: “Da sam znao da ćeš to govoriti, da dođem da te ustrijelim” i “Sto puta bolje ubiti Borenovića, nego Izetbegovića Bakira”.


U optužnici se navodilo da je od prisutnih tražio da snimaju iznošenje prijetnji i da snimke javno objave, a nakon što je snimak 9. oktobra 2022. godine objavljen na YouTube-u i Twitteru, počeo se masovni širiti internetom i pregledao ga je veći broj osoba, prenosi Crna-hronika.


– Sve zajedno je, s obzirom na ozbiljnost prijetnji u kojima se poziva na ubistvo i činjenicu da su iste putem interneta prezentovane velikom broju ljudi, kod oštećenog izazvalo osjećaj straha za sopstveni život i sigurnost – stajalo je u optužnici.


Danas se povodom presude oglasio Borenović koji je potvrdio da je Grahovac pred sudom priznao krivicu, izvinio se i pokajao, a da mu je on oprostio.


– Moj cilj nije bio da krivično odgovara ili materijalna korist, iako su njegove riječi bile vrlo teške, a pozivi za likvidaciju bili usmjereni direktno protiv mene. Cilj mi je da pokažem da politički motivisana mržnja ne treba proći nekažnjeno. U ovom slučaju nije došlo do izvršenja poziva, ali ako pustimo da bilo ko, zbog političkih uvjerenja ili nečijeg naloga, poziva na ubistvo drugog, ne možemo garantovati da neko ostrašćen to neće i pokušati – naveo je Borenović.


Ocijenio je da je “režim u RS doveo do takvog stanja u društvu da je to postalo normalno”.


– Stavljaju se mete na čelo političkim protivnicima, aktivistima, novinarima…, a to se u nekim slučajevima emituje i putem javnog servisa, odnosno prenosi putem naše novinske agencije. Treba se čuvati ljudi koji su spremni da iskoriste Grahovca i slične za političke obračune i podsticanje na nasilje. Svi moramo dati doprinos da se to bolesno stanje promijeni. Ako će presuda Grahovcu dovesti do toga da bar jedna osoba ogrezla u mržnji razmisli prije nego djeluje protivzakonito, ja sam zadovoljan – naglasio je Borenović.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!