VIDEO/ Netanyahu prijeti uništenjem palestinske enklave

U sukob se uključio Hezbollah: Izrael nastavlja bombardovanje Gaze, stotine mrtvih na obje strane

Front08.10.23, 10:02h

U sukob se uključio Hezbollah: Izrael nastavlja bombardovanje Gaze, stotine mrtvih na obje strane
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zaprijetio da će opkoljenu palestinsku enklavu pretvoriti u “napušteni otok” i upozorio stanovnike da “sada odu”

 

 


Izraelske snage pojačale su napade na Gazu nakon Hamasove vojne operacije u subotu te u centru grada Gaze srušile zgradu od 14 spratova, u kojoj su se nalazili deseci stambenih jedinica, kao i uredi nekih palestinskih grupa.


Nekoliko stotina poginulih je na obje strane, javlja Al Jazeera.


Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zaprijetio da će opkoljenu palestinsku enklavu pretvoriti u “napušteni otok” i upozorio stanovnike da “sada odu”.


Broj ubijenih Palestinaca u opkoljenom Pojasu Gaze popeo se na 256, kažu zdravstveni dužnosnici. Oko 1.800 drugih je ranjeno.


Palestinska novinska agencija Wafa izvijestila je da su Izraelci sravnili kuće u nekoliko gradova u enklavi, od Rafaha na jugu do Beit Hanoona na sjeveru.


Kako navodi Ministarstvo zdravstva, broj umrlih u Pojasu Gaze uključuje 20 djece. Također je ranjeno najmanje 120 drugih maloljetnika.


U Izraelu, broj mrtvih skočio je na najmanje 300, prema izvještajima lokalnih medija. Izraelska vojska navodi da je najmanje 26 vojnika ubijeno u napadu Hamasa.


Na web stranici vojske navedena su njihova imena, te se dodaje da su njihove porodice obaviještene, prenosi agencija Fena.

 


Kako javlja Al Jazeera, u sukob se uključio i Hezbollah, napao je izraelske mete sa područja Libana.


Mirovne snage Ujedinjenih naroda u Libanu (UNFIL) potvrdile su da je jutros došlo do razmjene vatre između izraelskih i libanskih snaga i pozvale na uzdržanost i deeskalaciju.


“U kontaktu smo sa vlastima obje strane, na svim nivoima, kako bismo izbjegli ozbiljniju eskalaciju”, navodi se u objavi UNFIL-a na društvenoj mreži X.


Kaže se da mirovnjaci Ujedinjenih naroda ostaju na svojim pozicijama, a da će neki nastaviti raditi iz skloništa radi njihove sigurnosti.


“Pozivamo sve da budu suzdržani i iskoriste UNIFIL-ove mehanizme za vezu i koordinaciju za deeskalaciju, kako bi se spriječilo brzo pogoršanje sigurnosne situacije”, poručuju iz mirovne misije UN-a u Libanu.


Prethodno je izraelska vojska (IDF) saopštila da je izvela zračne udare na dijelove Libana, nakon što je sa teritorije te zemlje u pravcu Izraela ispaljeno više minobacačkih granata.


Kasnije je libanska grupa Hezbollah preuzela odgovornost za napade na Izrael, prenosi Al Jazeera.


(FENA/DEPO PORTAL/ad/Foto:Arhiv)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 45

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još