rekonstrukcija, ali kada

Ko je poletio, a ko će izletjeti iz Vlade KS: Bečarević, Dedović, Krstić... Odlazi li i ministar Vranić?

Front07.10.23, 10:03h

Ko je poletio, a ko će izletjeti iz Vlade KS: Bečarević, Dedović, Krstić... Odlazi li i ministar Vranić?
U petak se oglasio, doduše kratko, i Nihad Uk, premijer KS-a koji je rekao da u petak neće podnijeti ostavku, ali nije ni otkrio kada će to uraditi

 

 


Da će Vlada KS-a biti rekonstruisana, znaju i vrapci na grani, ali ono što ne znaju ni vrapci ni građani je kada. Iz dana u dan pojedini članovi Vlade, zastupnici i čelnici vladajućih stranaka iznose nove informacije o tome šta će se desiti i da je sve već dogovoreno.


A dogovoreno je da iz Vlade lete ministri iz Stranke za BiH Almir Bečarević i Emir Dedović, ali i kadar Naše stranke Pavle Krstić, aktuelni ministar za nauku, visoko obrazovanje i mlade.


KORUPTIVNE RADNJE?


Kao odlazeći spominje se i Haris Vranić, ministar zdravstva, inače kadar SDP-a koji bi navodno trebao doći na mjesto direktora Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”. Iz SDP-a se još zvanično nisu oglašavali oko njegove eventualne smjene, a njegov odlazak navodno traži jedna strana ambasada. Vraniću se navodno na teret stavljaju koruptivne radnje vezane za uvođenje informacionog sistema, piše Oslobođenje.


Sa druge strane, kantonalna SDA ga je optuživala da u nekoj od zdravstvenih ustanova u KS-u planira da zaposli svoje dvije kćerke, na šta je Vranić burno reagovao kritikujući SDA. On se ne oglašava kada je riječ o rekonstrukciji Vlade, odnosno o svom eventualnom odlasku iz Ulice reisa Džemaludina Čauševića 1.


Njegov stranački kolega, gradski vijećnik dr. Dragan Stevanović, kaže da je rekonstrukcija dogovorena i da kada je riječ o ministru Vraniću, nema nesuglasica.


- Bilo je nekih izjava, ali ne iz SDP-a da ako se traži da ode Vranić, kako je moguće da ne valja kao ministar, a bio bi dobar kao direktor neke zdravstvene ustanove. Koliko znam, Vranić nema ambiciju da bude na čelu Opće bolnice, a šta se može desiti u narednom periodu, teško je prognozirati i tu ne bih špekulisao po principu rekla-kazala. Neki procesi su započeti i vjerujem da će vrlo brzo biti privedeni kraju. Prvenstveno mislim na Vladu KS-a - izjavio je dr. Stevanović.


Irfan Čengić, zastupnik SDP-a u Skupštini KS-a i kandidat za načelnika Općine Stari Grad, kaže da podržava rekonstrukciju Vlade isključivo jer je izgubljena skupštinska većina, a ne jer je Vlada radila loše.


- Nije tačno da ima nesuglasica u Klubu SDP-a. Stav SDP-a je vrlo jasan. Izgubili smo većinu u Skupštini KS-a i smatram da iz tih razloga treba doći do izmjena. Dakle, ne zbog lošeg rada Vlade, već zbog skupštinske većine, navodi Čengić.


U petak se oglasio, doduše kratko, i Nihad Uk, premijer KS-a koji je rekao da u petak neće podnijeti ostavku, ali nije ni otkrio kada će to uraditi.


Da cirkusijada oko rekonstrukcije treba da se završi, smatra i ministar Almir Bečarević, koji će vjerovatno biti izbačen iz Vlade.


- Običan čovjek ne može a da se ne zapita da li je premijer KS-a poletio, sletio, doletio, preletio, odletio, zaletio, naletio, nadletio, izletio, saletio ili uletio. Kažu, avion ne sleti jer ne poleti, a meni ne bi jasno, kao ministru, zar treba sletjeti da bi podnio ostavku. Bilo je primjera u svijetu koji podnesoše ostavku pa nikad više ne uzletješe. Do koje mjere stvari mogu biti dovedene do apsurda, pokazuje upravo ovaj let avionom i njegov značaj za ostavku još aktuelnog premijera. Premijeru ne daju niti da ima miran let, već prate i da li je poletio pa sletio, jer im treba da preda ostavku. Sve oči javnosti usmjerene su na let aviona i nane s Vratnika uče dove da premijer KS-a poleti i sleti jer nam treba u KS-u za ostavku. Ne treba njima nikakav premijer da vodi Vladu, da rješava probleme, da koordinira procesima u KS-u, već im treba za ostavku, kaže Bečarević.


ZAVRTANJE RUKU


Tvrdi da se već dva mjeseca zavrću ruke da aktuelni premijer podnese ostavku.


- Doletjet će i premijer i dove će se primiti, ali da li će se primiti ostavka, vidjet ćemo u narednim danima. Kolege iz Vlade iznimno poštujem, a mladom premijeru želim sve najbolje, ali onima kojima je potreban premijer za ostavku ne želim ništa dobro. O njima uskoro, otvoreno i sa papirnom istragom Nevidljive ruke. Na kraju, smijenite nas, ako imate hrabrosti vi, nevidljive ruke, koji donosite nekada teške odluke. Prestanite ponižavati premijera i sve članove Vlade. Donesite je sad, poručio je Bečarević.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 38

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još