skrivali stvarne prihode

Godinama vodili 'sivu kasu', progovorili prevareni partneri: Nova krivična prijava protiv vlasnika hotela 'Vučko' na Jahorini

Biznis Klub06.10.23, 14:56h

Godinama vodili 'sivu kasu', progovorili prevareni partneri: Nova krivična prijava protiv vlasnika hotela 'Vučko' na Jahorini
Vlasnici i direktor Aparthotela „Vučko“ na Jahorini prijavljeni su za više krivičnih djela nakon CIN-ove priče o poslovanju i izgradnji kompleksa koje su pratili milionski dugovi, otuđenje državne zemlje, skrivanje profita i prevareni partneri

 


Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) 

 

Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) su krajem augusta 2023. godine zaprimili krivičnu prijavu biznismena Dragana i Bojana Đordana protiv vlasnika apartmanskog kompleksa „Vučko“ na Jahorini: Aleksandra Provića, Milomira Provića i Mirka Tice te protiv direktora kompleksa Marka Uskokovića.


Oni su prijavljeni zbog zloupotrebe položaja, udruživanja radi vršenja krivičnih djela i izvršenja krivičnog djela u sastavu kriminalnog udruženja. Prijava se odnosi i na “sporazumno poduzete radnje s ciljem otuđenja imovine društva ‘Club Aparthotel Vučko’“ te pridobijanje protupravne imovinske koristi.


Centru za istraživačko novinarstvo (CIN) je potvrđeno iz Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu da je krivična prijava protiv Provića, Tice i Uskokovića podnesena u vezi sa poslovanjem firme „Club Aparthotel Vučko d.o.o.“ koja upravlja kompleksom „Vučko“.


Ovu firmu su Provići i Tica osnovali sa Draganom i Bojanom Đordanom, biznismenima iz Rusije s kojima su dogovorili ulagati i uplaćivati novac za izgradnju apartmana na Jahorini. Plan je bio da uloženo vrate prodajom apartmana, a da dobit firme podijele njihova djeca kao suvlasnici u ovoj firmi.


Tužilaštvo u Istočnom Sarajevu je i ranije, u junu 2022. godine, zaprimilo krivičnu prijavu protiv Mirka Tice i Marka Uskokovića koja se, također, odnosila na poslovanje „Cluba Aparthotela Vučko“, ali Tužilaštvo ni nakon više od godinu nije razmatralo ovu prijavu.


„Nakon analize dostavljenih materijala u oba predmeta i nakon što se provedu sve potrebne mjere i radnje koje su propisane Zakonom o krivičnom postupku Republike Srpske, a u cilju prikupljanja svih relevantnih dokaza i činjenica u vezi sa ovim prijavama, postupajući tužioci će donijeti odgovarajuće odluke“, odgovorili su za CIN iz Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu.


CIN je u junu 2023. godine otkrio da su falsifikati, prevareni partneri i milionski dugovi decenijama pratili izgradnju i poslovanje kompleksa „Vučko“ na Jahorini kojim upravljaju otac i sin Milomir i Aleksandar Prović. Općinske vlasti su im omogućile prisvajanje državne zemlje, a entitetske dale milionske kredite koje vraća Bosna i Hercegovina (BiH). Istovremeno, Provići su skrivali milionski profit.


Provići su od Opštine Pale dobili državno zemljište koje prema Zakonu o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH nije moglo preći u privatno vlasništvo. Na ovom zemljištu su gradili apartmane sa investitorima Mirkom Ticom i Draganom Đordanom koji su, prema ortačkom ugovoru, trebali srazmjerno ulagati u gradnju. Međutim, nakon godina saradnje će se ispostaviti da je novac u cijelosti investirao samo Dragan Đordan. Tica je uplatio polovinu dogovorenog iznosa, a ulaganje Provića je ostalo samo mrtvo slovo na papiru.


- Dao sam više od 13 miliona KM sa 63 uplate sa mog privatnog računa na koje sam prethodno uredno platio sve poreze. Vratili su mi svega 235.000 KM - rekao je Đordan.


Nekretnine koje su dijelili sa investitorima Provići su 2012. godine bez njihovog znanja i uz falsifikovanu dokumentaciju založili za kredit u Investiciono-razvojnoj banci (IRB) u iznosu od šest miliona maraka. Kredit su uzeli na njihovu firmu „B&B Vučko“, a odobrio im ga je dugogodišnji prijatelj Aleksandar Džombić, tadašnji premijer Republike Srpske (RS) i predsjednik Kreditnog odbora IRB-a.


IRB je firmi „B&B Vučko“ odobrio kredit iz sredstva Evropske investicijske banke (EIB) za koje se BiH zadužila kako bi finansirala investicijske projekte preduzeća u RS-u. Međutim, Provići nikada nisu vratili kredit koji u međuvremenu vraća država BiH jer se na to obavezala EIB-u.


- Šta je onda tu vama ili nekome sporno? Država vraća i država će naplatiti ovo - rekao je Aleksandar Prović.


CIN je otkrio i da je Aparthotel „Vučko“ na Jahorini godinama vodio „sivu kasu“ u kojoj je skrivao stvarne prihode od iznajmljivanja apartmana i poslovanja restorana čime je izbjegavao plaćanje poreza i boravišne takse za goste.


Vlasnici apartmana su 2019. godine prijavili policiji RS-a da je Aleksandar Prović izdavao njihove apartmane mimo hotelske recepcije i da je time oštetio budžet za više od milion maraka poreza.


Po istom osnovu Proviće su prijavili i bivši i sadašnji uposlenici, navodeći da je u ovom hotelu „utaja poreza standardna pojava“. Prijavio ih je i Đordan zbog privrednog kriminala, utaje poreza, falsifikovanja dokumenata i prevare. Međutim, Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu je 2022. godine obustavilo istragu po svim prijavama.

 

(CIN/DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još