VIDEO/ Konačno krenuli radovi

Počela izgradnja 13 kilometara tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice

Biznis Klub04.10.23, 15:31h

Počela izgradnja 13 kilometara tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice
Gradnjom tramvajske pruge, kako je izjavio ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta, spaja se Hrasnica, Sokolović Kolonija i Ilidža

 

 

Izgradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice počela je danas. Očekuje se izgradnja 13 kilometara novih šina sa 20 stajališta, deset u jednom i deset u drugom pravcu, te dvije nove okretaljke, jedna na Ilidži i druga u Hrasnici.

 

Gradnjom tramvajske pruge, kako je izjavio ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta, spaja se Hrasnica, Sokolović Kolonija i Ilidža.

 

- Ovo je historijski dan za nas koji živimo i volimo našu državu Bosnu i Hercegovinu i naš grad Sarajevo. Nakon 60 godina, ovo je prvi put da se proširuje pruga u gradu Sarajevu, Kantonu Sarajevu i BiH, jer tramvajsku prugu u BiH imamo samo u Sarajevu - kazao je Šteta.
 

Podsjetio je da je zadnje proširenje pruge, odnosno gradnja nove pruge bila između 1958. i 1962. godine od Čengić Vile do Ilidže.
 

- Danas u 2023. godini implementiramo historijski projekt koji se spominjao u razvoju grada Sarajeva ’80-tih godina. Ponosan sam i zahvalan, prije svega građanima KS koji su mi omogućili da uđem u ovaj projekt, jer je to njihov projekt. Građani sebi grade prugu - istakao je Šteta, te izrazio zahvalnost kolegama u Vladi KS i načelniku Općine Ilidža Nerminu Muzuru.
 

Kada završe prugu, najavio je, i od Ilidže do Hrasnice će voziti novi tramvaji koje nabavljaju nakon više od 40 godina.
 

Izvođač radova je turska kompanija Yapiray, a predstavnik konzorcija Volkan Okur Yilmaz je najavio da je rok za izgradnju pruge 18 mjeseci.
 

Iako su u svijetu mnogo tramvajskih pruga izgradili, direktor Volkana je izrazio zadovoljstvo saradnjom s Vladom Kantona Sarajevo na projektu gradnje tramvajske pruge u Sarajevu.
 

- Tramvajsku prugu u Sarajevu radimo po evropskim standardima. Vjerujem da će građani biti zadovoljni jer ćemo sve svoje znanje i umijeće prenijeti ovdje – kazao je on, te izrazio nadu da će projekt biti završen u dogovorenom roku.
 

Vrijednost projekta gradnje tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice je oko 25 miliona eura.

 

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 29

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još