PRVA OD ŠEST KATEGORIJA

Nobelova nagrada za medicinu ide naučnicima koji stoje iza mRNA Covid vakcine

Hronika02.10.23, 12:52h

Nobelova nagrada za medicinu ide naučnicima koji stoje iza mRNA Covid vakcine
Katalin Kariko i Drew Weissman podijelit će nagradu ove godine, dok je prošle godine nagrada otišla švedskom genetičaru Svante Pääbo koji je nagrađen za svoja revolucionarna otkrića o ljudskoj evoluciji

 

 

Nobelova nagrada za foziologiju ili medicinu dodijeljena je naučnicima Katalin Kariko i Drew Weissman koji su razvili tehnologiju koja je dovela do mRNA vakcine protiv Covida 19.
 

Katalin Kariko i Drew Weissman podijelit će nagradu ove godine, dok je prošle godine nagrada otišla švedskom genetičaru Svante Pääbo koji je nagrađen za svoja revolucionarna otkrića o ljudskoj evoluciji, javlja BBC. 
 

Sezona dodjele Nobelovih nagrada svake godine slijedi isti obrazac: nakon kategorije medicine, objave nagrada za fiziku i hemiju biće objavljene u utorak i srijedu, nakon čega slijedi Nobelova nagrada za književnost u četvrtak.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!