Sve neizvjesnije tržište

Još jedna poznata bh firma u problemu: Izgubili ključnog kupca, 90 radnika ostalo bez posla!

Biznis Klub01.10.23, 15:40h

Još jedna poznata bh firma u problemu: Izgubili ključnog kupca, 90 radnika ostalo bez posla!
Iz kompanije su poručili da u narednom periodu određenom reorganizacijom nastojati doći do novih poslovnih prilika, pa će preostali kadar aktivno raditi na tom zadatku

 

 

Proizvođač obuće Kavat iz Novog Travnika pridružio se sve dužoj listi kompanija iz obućarskog i tekstilnog sektora u BiH koja je prisiljene otpuštati radnike, prenosi Indikator.

 

Nepovoljna kretanja na tržistu uvjetovala su da Kavat odlukom vlasnika – Kavat Švedska - reducira proizvodnju, a samim tim i broj radnika. Ovo kompanija, koja ima proizvodnju u industrijskoj zoni Neobarje, izgubila je ključnog kupca koji je motivirao 80 posto ukupne proizvodnje ove kompanije.

 

- U ovom momentu, Kavat će napustiti 90 uposlenika, a prema njima biti će ispoštovane sve zakonom propisane obaveze, naveli su iz kompanije.

 

- Napravljen je plan i program zbrinjavanja, uspostavljen kontakt sa Zavodom za zapošljavanje SBK/KSB, kao i sa firmama iz slične branše, a sve s ciljem da se ova situacija koliko je to moguće u ovim okolnostima, dijelom i ublaži. Također, svima će biti isplaćena zakonski obračunata otpremnina, izjavili su portalu travnički.info iz uprave Kavat d.o.o. Novi Travnik.

 

Iz kompanije Kavat sz poručili da u narednom periodu određenom reorganizacijom nastojati doći do novih poslovnih prilika, pa će preostali kadar aktivno raditi na tom zadatku.

 

Firma Kavat je u vlasništvu tvornice obuće Kavat Ab, Kumla Švedska. U 2022. godini imala je vrijednost poslovanja 6,7 miliona KM i dobit od 414,7 hiljada KM, a zapošljavala je
140 radnika.

 

U prethodnih par mjeseci u tekstilnoj i obućarskoj indsutriji zatvoreni su pogoni firme Prevent u Visokom i Budžimu, kao i pogoni Alme Ras u Bosanskom Petrovcu i Globus-Konfekcije u Kiseljaku. Direktori pojedinih kompanija upozoravaju da je potražnja za robom pala i do 50 posto, nema novih tržišta ni kupaca, a posebno su zabrinjavajuća predviđanja da teški izazovi za ovu granu industrije tek dolaze.

 

(DEPO PORTAL/af)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 21

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još